Redt droog water onze Aarde?

Wetenschappers geloven dat droog water een oplossing biedt voor de klimaatopwarming.

Het lijkt een contradictie, maar wetenschappers zijn erin geslaagd om ‘droog water’ te ontwikkelen. De substantie lijkt op poedersuiker en betekent mogelijk een revolutie in de strijd tegen de opwarming van de Aarde.

Een van de belangrijkste kenmerken van droog water is namelijk dat het broeikasgassen kan opnemen.

Droog water bestaat voor 95 procent uit gewoon water. Elk deeltje van het droge water bevat een waterdruppel, omringd door een zanderig laagje siliciumdioxide, wat in combinatie met water kiezelzuur wordt. Aangezien de waterdruppels door dit laagje niet met elkaar kunnen mengen, wordt het droge water dus niet vloeibaar.

Cosmetica

Droog water werd reeds in 1968 ontdekt en was interessant voor mogelijk gebruik in de cosmetica-industrie. De potentiële toepassingen van het goedje werden uitgebreid toen wetenschappers het in 2006 herontdekten.

Een van die toepassingen is het opslaan van koolstofdioxide, het belangrijkste broeikasgas dat klimaatopwarming veroorzaakt.
Droog water is net zoals gewoon water in staat om koolstofdioxide op te nemen en vast te houden. Uit tests blijkt zelfs dat droog water drie keer beter koolstofdioxide absorbeert dan gewoon water. Ook methaangas kan door droog water worden opgeslagen waardoor het energiepotentieel van het natuurlijke gas groter wordt.

Droog water biedt ook mogelijkheden om op een veiligere manier potentieel gevaarlijk industriële materialen te stockeren en te vervoeren.

Ben Carter van de universiteit van Liverpool stelde de resultaten van zijn onderzoek over droog water voor op de 240e National Meeting of the American Chemical Society in het Amerikaanse Boston.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content