Potentieel geneesmiddel voor verkoudheid in de maak
Britse wetenschappers menen een manier te hebben gevonden om een verkoudheid te aan te pakken.
Het is een van de grote mysteries van het leven: waarom valt een simpele verkoudheid niet te genezen? Het is wel mogelijk om de symptomen van een verkoudheid te verlichten, maar de oorzaak van de ziekte aanpakken lukt nog steeds niet. De aandoening wordt immers hoofdzakelijk veroorzaakt door het rhinovirus. Dat virus doet zich in heel wat vormen voor en kan erg snel muteren zodat er altijd resistentie ontwikkeld wordt tegen medicijnen en vaccins. Hoewel een verkoudheid erg vervelend, maar meestal onschuldig is, kan het voor bepaalde mensen met aandoeningen zoals astma en mucoviscidose een serieus gezondheidsrisico vormen.
Nu lijken wetenschappers een grote stap voorwaarts te hebben gezet in de strijd tegen verkoudheden. De idee is om medicijnen te ontwikkelen die interageren met een van de enzymen in onze cellen zodat het moeilijker is voor het virus om resistent te worden. Roberto Solari van het Imperial College London en een van de auteurs van de studie in Nature Chemistry legt uit: ‘Verkoudheidsvirussen gijzelen hun gastheer om zo meer kopieën van zichzelf te maken en zichzelf in het lichaam te verspreiden. Het betreffende enzym is zo’n gast dat door het virus gegijzeld wordt.’
In plaats van het virus dus zelf aan te vallen, pakt de behandeling de menselijke gastheer aan door het enzym te blokkeren zonder schade aan te richten. Uit dat labo-onderzoek met menselijke cellen in een schaaltje blijkt dat eender welk verkoudheidsvirus in zijn werkzaamheden stopt wanneer de behandeling op tijd wordt gegeven. Zelfs als de verkoudheid al is ingezet, zou het de symptomen kunnen verlichten. Om bijwerkingen tegen te gaan, denken wetenschappers eraan om het middel in de vorm van een puffer te geven.
Het medicijn zal echter nog niet meteen voor morgen zijn. Er zijn nog geen tests op dieren uitgevoerd en pas over twee jaar zouden klinische studies bij mensen van start gaan om te zien of het medicijn geen toxisch effect op het lichaam heeft.
Verkoudheden verspreiden zich razendsnel van mens tot mens. De virussen die de ziekte veroorzaken kunnen gedurende 24 uur overleven op handen en andere oppervlakten. De symptomen zijn onder meer een lopende of een geblokkeerde neus, niezen en een pijnlijke keel. De verkoudheid duurt doorgaans een week, maar het hoesten kan wel een aantal weken aanhouden.
Symptomen verlicht je door veel water te drinken, bij voorkeur warm water met citroen, en met neussprays en -druppels om de opstopping te verhelpen. Andere middeltjes, die niet wetenschappelijk bewezen zijn maar geen schade aanrichten, zijn het innemen van zink en vitamine C. Zink zou de gemiddelde lengte van een verkoudheid reduceren bij mensen die niet aan andere aandoeningen lijden. Vitamine C zou hetzelfde doen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier