Onze hersenen hebben vet nodig om goed te functioneren
De vetcellen van magere mensen werken anders dan die van minder magere mensen.
Neurobioloog Chris Ulens (KU Leuven) en zijn collega’s melden in Nature Chemical Biology dat de sluisjes in de wand van hersencellen vetten nodig hebben om goed te functioneren. Ze hebben de structuur bepaald van een hersencel-met-vetmolecule.
In de celwand van levende hersencellen zitten duizenden eiwitten. Een deel daarvan fungeert als ionenkanaal: een microscopisch klein sluisje voor de in- en uitstroom van ionen (geladen deeltjes) tussen de cel en de buitenwereld. Zo’n kanaal is als het ware een schakelaar die open of dicht kan. Hij wordt bediend door een neurotransmitter: een boodschappermolecule.
Uit het onderzoek is gebleken dat vetmoleculen de schakelaar smeren. Zonder vetten gaat hij minder gemakkelijk van de ene toestand naar de andere. De onderzoekers hopen dat hun ontdekking efficiëntere geneesmiddelen kan helpen ontwikkelen.
De Vlaamse onderzoekster Nele Gheldof, die werkt bij de Zwitserse voedingsgigant Nestlé, meldt met haar collega’s in The American Journal of Clinical Nutrition dat de vetcellen van magere mensen anders werken dan die van minder magere mensen. Daardoor kunnen nogal wat magere mensen eten zonder dik te worden. Hun cellen zijn kleiner en hebben actievere mitochondriën (energiefabriekjes). Daardoor breken ze efficiënter vetmoleculen af.
De onderzoekers hopen dat hun ontdekking tot manieren kan leiden om de activiteit van mitochondriën bij dikkere mensen te vergroten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier