Ontdekken archeologen graftombe Alexander de Grote?
Archeologen hebben een royale antieke graftombe ontdekt in Griekenland. ‘We hebben met een uiterst belangrijke ontdekking te maken’, aldus de eerste minister Antonis Samaras. De tombe dateert uit 300 – 325 v.C., de periode waarin Alexander de Grote overleed.
In de noordoostelijke Macedonische regio van Griekenland ontdekten archeologen een royale graftombe. Het blijkt een belangrijke ontdekking uit het vroege Hellenistische tijdperk en dateert uit 300 – 325 v.C.
Een 4,5 meter brede weg, met aan weerszijden met fresco’s versierde muren, leidt tot de graftombe. Twee sfinxen bewaken de doorgang en een marmeren buitenmuur met 497 meter omtrek omringt het geheel. Bovendien vermoeden experts dat een vijf meter hoge sculptuur van een leeuw, die eerder in de buurt gevonden werd, ooit bovenop het graf stond.
Onbekende begraafplaats Alexander de Grote
‘Het lijkt op de tombe van een belangrijke Macedoniër uit dat tijdperk’, meent een vertegenwoordiger van het ministerie van Cultuur in de Britse krant The Guardian.
Al snel wordt gedacht aan Alexander de Grote. Hij overleed in 323 v.C. in Babylonië, het huidige Irak, na een militaire campagne in het Midden-Oosten, Azië en het noordoosten van Afrika. Zijn begraafplaats is tot op heden onbekend.
Maar een andere medewerker van het cultuurministerie relativeert de zaak en meldt in de Britse krant dat er voorlopig nog geen bewijs is dat erop kan wijzen dat de tombe iets met Alexander III van Macedonië of zijn familie te maken heeft.
Voor het einde van de maand augustus zullen de archeologen de graftombe kunnen binnengaan. Zo zal eindelijk duidelijk worden wie erin begraven ligt. De opgravingen waren al in 2012 begonnen, maar duurden twee jaar.
Grootste Griekse tombe ooit
De tombe op de Amphipolis-site, ten noordoosten van de tweede grootste Griekse stad Thessaloniki, zou de grootste zijn die ooit ontdekt werd in het land, zo zei de vertegenwoordiger nog.
Bij een bezoek aan de site, zei de eerste minister Antonis Samaras, dat Griekenland met een ‘uiterst belangrijke ontdekking’ te maken had. ‘Het gebied van Macedonië blijft ons verbazen zoals het zulke unieke schatten blootlegt’, citeert The Guardian hem.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier