Nobelprijs voor Fysica voor ontdekking zwaartekrachtgolven
De Nobelprijs voor Fysica 2017 gaat naar de ontdekking van de zwaartekrachtgolven, zo heeft de Zweedse Academie dinsdag bekendgemaakt.
Drie Amerikaanse fysici, Rainer Weiss, Barry Barish en Kip Thorne hebben de Nobelprijs voor Fysica gekregen voor hun ontdekking van de zwaartekrachtgolven.
In 2015 ging de wetenschap door het dak met de ontdekking van de zwaartekrachtgolven dankzij de Amerikaanse LIGO-detector. Het betekende de uitkomst van de laatste grote voorspelling uit de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein en is een van om een van de grootste wetenschappelijke vondsten van onze tijd.
Officieel luidt het dat de drie laureaten de prijs krijgen voor hun ‘beslissende bijdrage aan de LIGO-detector en het waarnemen van de zwaartekrachtgolven’. Inmiddels zijn er vier observaties.
De Nobelprijs voor Natuurkunde is reeds 111 keer toegekend, aan 207 laureaten. Slechts twee vrouwen sleepten hem in de wacht, terwijl de Amerikaan John Bardeen de enige wetenschapper is die hem twee keer ontving.
In 2013 was de prijs voor de Belg François Englert en de Schot Peter Higgs voor het veronderstellen van het (een halve eeuw later bewezen) bestaan van het Higgsboson-deeltje.