Mysterieuze radiopulsen stellen astronomen voor raadsel

De Arecibo-radiotelescoop in Puerto Rico. © iStock
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Astronomen hebben recent meermaals zeer krachtige radiopulsen waargenomen. Over waar die vandaan komen, lopen de veronderstellingen uiteen. Zelfs met buitenaardse intelligentie wordt rekening gehouden.

De zeer korte, krachtige radiopulsen werden opgemerkt door twee radiotelescopen aan tegenovergestelde kanten van de wereld: het Parkes Observatory in Australië en de Arecibo-telescoop in Puerto Rico. Voor het eerst gebeurde dat in Australië in 2007.

Interstellair fenomeen

Eerst werd aangenomen dat de radiopulsen uit andere Melkwegen kwamen. Bij de waarnemingen dei volgden werd duidelijk dat de pulsen hun oorsprong veel dichterbij vonden. Er werd zelfs rekening mee gehouden dat de telescoop helemaal geen interstellair fenomeen opving, maar een signaal dat op de een of andere manier van de aarde afkomstig was.

De discussie is echter weer helemaal open nu blijkt dat ook de Arecibo-radiotelescoop een ‘fast radio burst’ heeft opgevangen (zo heet het fenomeen onder astronomen). Die telescoop bevindt aan de andere kant van de wereld, dus het is uitgesloten dat hij aan dezelfde storing zou blootgesteld zijn als het Australische instrument.

Conclusie: de mysterieuze radiopulsen komen wel degelijk uit de ruimte. Dat zeggen de astronomen van de McGill-universiteit in Montreal (Canada), die hun bevindingen publiceerden in het vakblad The Astrophysical Journal. Vraag is echter: waar vandaan, precies?

Buitenaardse wezens

Daarover lopen de veronderstellingen uit elkaar. Onder andere over buitenaardse wezens wordt er gespeculeerd. Daar kan je, sinds er de laatste jaren honderden exoplaneten zijn ontdekt, als astrofysicus tegenwoordig namelijk in alle ernst in het openbaar over praten.

Veel waarschijnlijker gaat het echter om een natuurlijk fenomeen. En dan wordt er gepraat over verklaringen die gaan van ‘verdampende’ zwarte gaten tot samensmeltende neutronensterren.

Om te weten wat er aan de hand is, moeten er meer waarnemingen gedaan worden. Een radiotelescoop gebruiken, is namelijk zoiets als door een rietje naar de hemel kijken: je ziet steeds maar een heel klein stukje tegelijkertijd.

Statistiek

Een verklaring komt er wellicht echter wel, omdat er heel veel van die radiopulsen op te vangen moeten zijn. Wetende hoeveel pulsen de twee radiotelscopen de voorbije jaren hebben waargenomen, leren de wetten van de statistiek der elke dag wellicht duizenden zijn in het waarneembare universum. De astronomen maken dan ook nu al plannen om meer radiotelescopen te kunnen inzetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content