Mysterie van de dag: waarom zijn katten zulke kieskeurige eters?
Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom zijn katten zulke kieskeurige eters?
Neem het niet persoonlijk op wanneer uw pluizenbol zijn neus ophaalt voor wat u hem met veel liefde heeft voorgeschoteld. De oorzaak voor zijn kieskeurigheid op het vlak van voeding is te wijten aan de evolutie.
Katten zijn namelijk geprogrammeerd om voeding te verkiezen met een ratio van proteïne tot vet van 1 tot 0,4. Dat komt neer op zo’n 50/50 wat betreft het percentage energie van proteïnen enerzijds en vet anderzijds, aldus een studie uit juni 2016 in de Royal Society Open Science.
Bovendien kunnen katten last hebben van neofobie, aldus hoofdauteur Adrian Hewson-Hughes aan Discovery News. ‘Dat betekent dat poezen geen voedsel willen eten dat nieuw of verschillend is van hun normale eten, waardoor ze kieskeurig lijken.’
Hewson-Hughes en zijn team presenteerden katten tijdens een onderzoek een maaltijd van konijn, vis en sinaasappel voor. De katten hadden steeds een duidelijke voorkeur voor vis, met konijn op de tweede plaats en de sinaasappel als laatste.
Mysterie
In een tweede experiment probeerden de wetenschappers de keuze van de dieren te beïnvloeden door smaak en aroma toe te voegen. In eerste instantie kozen de poezen hun maaltijden op basis van smaak, maar nadat ze de voedingswaarde van het product hadden leren kennen, gingen de katten toch voor de gewenste balans van proteïnen en vet, los van de smaak. Bijgevolg aten sommige beestjes juist meer kattenvoedsel met een sinaasappelsmaakje omdat die de juiste voedingswaarde had, dan dat ze vis of eten met konijnensmaak verorberden zonder de gewenste voedingsratio. Hoe katten erin slagen om die specifieke ratio te ontdekken, is voorlopig nog een mysterie.
Een andere mogelijke verklaring voor waarom katten zo vaak hun neus ophalen voor bepaalde voeding, is dat ze bitterheid al op moleculair niveau ervaren zodat ze bedorven ingrediënten met een ongelooflijke correctheid kunnen detecteren. (TE)
Mysterie van de dag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier