Waarom is slechts zo’n 15 procent van de mensen linkshandig?
Naar schatting is slechts 10 tot 15 procent van de wereldbevolking linkshandig. Over hoe dat komt, is de wetenschap nog niet helemaal uit.
Rechtshandige mensen zijn wereldwijd dominant. Zowat 85 procent van onze soort verkiest de rechter- boven de linkerhand. Maar waarom?
De voorkeur voor rechts of links start in de hersenen. Door de merkwaardige kruising van zenuwen tussen het lichaam en de hersenen, heeft de linkerkant van het brein de controle over de rechterkant van het lichaam en vice versa. Met andere woorden, de linkerhelft van de hersenen controleert de rechterhand, het rechteroog enzovoort.
Die tweedeling van de neurologische taken bestaat al een half miljard jaar bij mens en dier. Als de linkerkant van het brein bijvoorbeeld routineoperaties uitvoerde, zoals eten verzamelen, werd de rechterhelft vrijgehouden om onverwachte uitdagingen in de omgeving snel te kunnen detecteren.
Toen onze voorouders na een tijdje rechtop begonnen te lopen en hun handen vrij kwamen, is het wellicht dankzij die tweedeling in de hersenen dat de handen verschillend werden gebruikt. Een onderzoek bij chimpansees toonde echter aan dat wanneer de apen gedwongen werden om rechtop te lopen, ze zowel links- als rechtshandig waren, zonder echte voorkeur. Een chimpansee kan bijvoorbeeld links termieten grijpen en de rechtse kant gebruiken om noten te kraken.
Bijwerking
Bij de mens is er dus iets meer aan de hand om de grote voorkeur voor rechts te kunnen verklaren. Volgens sommigen heeft het allemaal met taal te maken. Net zoals de meeste mensen rechtshandig zijn, iets wat dus door de linkerhelft van het brein wordt aangestuurd, wordt ook het merendeel van de linguïstisch verwerking in de hersenen gedaan in de linkerhelft. De ’talige’ linkerhelft van de hersenen komt bovendien meer voor dan rechtshandigheid, wat betekent dat samen met de ontwikkeling van de linkerhelft voor taal, de voorkeur voor de rechterhand mogelijk geïntensifieerd werd als bijwerking.
Conclusie: rechtshandigheid is vermoedelijk een toevallig bijproduct van de manier waarop de hersenen bij de meesten onder ons zijn verbonden. Helemaal zeker zijn wetenschappers niet omdat we geen neurologische testen meer kunnen uitvoeren op onze al lang overleden voorouders.
De waarheid is dat we wellicht nooit helemaal zullen weten welke gebeurtenissen hebben geleid tot een dergelijke significante voorkeur bij de mensensoort voor de rechterhelft van het lichaam en de linkerhelft van ons brein .
De duivel
En voor de linkshandigen onder ons: voel je niet tekort gedaan. Het is geen teken van de duivel zoals vroeger al eens gezegd werd. Uit onderzoek blijkt zelfs dat linkshandigen sneller zouden herstellen van hersenschade, ze makkelijker Arabisch leren schrijven en ze beter zijn in gevechtssporten. Of hoe het afwijken van de norm, ook een voordeel kan zijn.
Mysterie van de dag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier