Mysterie van de dag: waarom worden tanden geel?
De beroemdheden van deze wereld mogen je dan wel verblinden met hun dure, parelwitte tandkronen, de kleur van de tanden van de gewone man in de straat ziet er meestal een stuk glanslozer uit. En dat is maar goed ook.
Eerst even een misverstand uit de wereld helpen: de natuurlijke kleur van mensentanden is niet parelwit. Tanden hebben altijd een vage grijze of gele schijn. Laat je dus niets wijsmaken door producenten van witmakende tandpasta’s: gelere tanden zijn niet per se ongezond.
Dat kan van de zogenaamde ‘Hollywoodsmile’ niet altijd gezegd worden omdat heel wat witmakende ingrepen bij de tandarts eruit bestaan dat het tandglazuur afgeschraapt wordt. Wanneer men dit herhaaldelijk doet, worden de tanden uiteindelijk zwakker.
Extrinsieke verkleuring
De meest voorkomende reden voor vergeling van de tanden is je levenswijze. Vooral roken en het drinken van koffie en thee leiden tot vlekken op het tandglazuur, de harde buitenlaag van de tanden. Maar eigenlijk geldt voor alle voeding die vlekken op je kleren kunnen maken, dat ze ook je tanden verkleuren. Dus ook voeding met een donkere keur zoals rode wijn, cola, chocolade en donkere sauzen (sojasaus, balsamicoazijn, spaghettisaus en curryschotels) hebben dat effect. Laten we ook fruit en groenten niet vergeten zoals druiven, bosbessen, kersen, bieten en granaatappel. Deze producten bevatten immers veel chromogenen, een pigmentproducerende stof die aan het tandglazuur blijft vastkleven.
Zure voeding (citrusvruchten) en dranken (frisdranken, alcohol) dragen bij aan de verkleuring van de tanden omdat ze het tandgalzuur eroderen waardoor de pigmenten zich makkelijker kunnen vasthaken aan de tanden. Ook tannine, een bittere stof in wijn en thee, helpt chromogenen aan het tandglazuur vast te haken. Al is er goed nieuws voor theedrinkers: uit een studie blijkt dat melk toevoegen aan je thee de verkleuring van je tanden tegengaat omdat de melkproteïnen zich aan de tannine binden.
Intrinsieke verkleuring
Intrinsieke vlekken komen voor in de interne structuur van de tand, het dentine of tandbeen, waardoor deze vlekken moeilijker te verwijderen zijn. Heel wat medicijnen zijn verantwoordelijk voor deze soort verkleuring. Kinderen die antibiotica nemen terwijl hun tanden nog in ontwikkeling zijn (voor de leeftijd van 8 jaar) kunnen mogelijk bruingele tanden krijgen.
Bij volwassenen veroorzaken mondspoelingen met Chloorhexidine, een stof die ontstekingen van het tandvlees tegengaat, bruine verkleuring van de tanden. Ook minocycline, een medicijn tegen acne zorgt, voor vlekken op de tanden.
Daarnaast zijn chemobehandelingen en bestraling aan hoofd en nek verantwoordelijk voor intrinsieke verkleuring. Zelfs vaak gebruikte medicijnen zoals antihistaminica, antipsychotica en bloeddrukverlagende medicijnen kunnen soms je tanden laten vergelen.
Uiteraard spelen ook je genen een rol. Het kan zijn dat je van nature een dunnere laag tandglazuur hebt waardoor de van nature gelige kleur van het tandbeen beter doorschijnt. Ook naarmate je ouder wordt, verdunt het tandglazuur waardoor tanden geler kleuren.
Preventie en behandeling
Het zal je niet verbazen dat een slecht onderhoud van je tanden niet bevorderlijk is voor je witte glimlach. Ga dus regelmatig naar de tandarts en poets en flos goed. Spoel je mond met water na het eten, als je ze niet meteen kan poetsen en drink frisdranken met een rietje.
Mysterie van de dag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier