Mysterie van de dag: waarom willen we schattige baby’s zo graag ‘opeten’?

Schattige baby © Istock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom willen we schattige baby’s zo graag ‘opeten’?

Wanneer een vrouw een baby in de armen krijgt, is de kans groot dat ze onmiddellijk uitroept ‘ik zou je wel kunnen opeten.’ Maar waarom hebben we de neiging om schattige kinderen te willen bijten of plat te knijpen? Wetenschappers van de universiteit van Yale vonden daar een verklaring voor.

‘We beheersen onze emoties op verschillende manieren. Doordat ons gedrag net het tegenovergestelde is van datgene wat we voelen, kunnen we onze emoties controleren’, verklaart onderzoekster Oriana Aragon. Personen die negatief reageren op een overvloed aan positieve emoties, zijn dus in balans want het menselijk lichaam houdt niet van extremen. Zo huilen mensen van geluk en barsten nerveuze personen net in lachen uit.

Hongergevoel

De vreemde dwang om een baby te willen platknijpen net omdat je hem zo schattig vindt, is dus een manier van de hersenen om de grote dosis ‘schattigheid’ te kanaliseren. ‘Vergelijk het met het plezierige gevoel dat het brein uitstuurt, wanneer een hongerige maag gevuld wordt. Dat gevoel ervaren (vooral) moeders ook als ze een baby zien’, zegt onderzoeker Johannes Frasnelli aan scientas.nl.

Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat vooral baby’s met ronde gezichten en grote ogen bij volwassenen een gevoel van kwetsbaarheid oproepen. Ook werd duidelijk dat het vrijgekomen hormoon dopamine – dat dit proces in gang zet – groter is bij moeders dan bij niet-moeders. (AVE)

Partner Content