Mysterie van de dag: waarom vloeken we?
Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom vloeken we?
Het is niet de mooiste gave van de mens, maar we doen het toch voortdurend: vloeken. Er zijn dan ook verschillende redenen waarom we de Heer niet altijd prijzen:
1. Verzacht de pijn
Uit een studie blijkt dat proefpersonen het langer volhouden om hun hand in ijskoud water te dompelen als ze ondertussen mogen vloeken. ‘Vloeken gebeurt al eeuwen en is intussen een ingeburgerd linguïstisch fenomeen’, legt professor in de psychologie Richard Stephens van de Kale Universiteit in Groot-Brittannië uit. ‘Scheldwoorden ontstaan in de rechter hersenhelft, dewelke instaat voor de emoties. Dit is opvallend want de overige taalproductie gebeurt in de linkerhelft van de hersenen.’
2. Emotionele expressie
Vloeken is een manier om je gevoelens te uiten. Onderzoekers concluderen dat het opkroppen van de emoties slecht is voor de gezondheid. Vloeken zou zo helpen om moeilijke en emotionele situaties beter de baas te kunnen. Bovendien kan schelden, de creativiteit aanwakkeren.
3. Vloeken maakt je sterker
Vloeken is niet alleen een spontane reactie om stoom af te laten. Door op een gecontroleerde manier te vloeken, creëer je een zeker zelfbewustzijn, waardoor je je sterker voelt. Uiteraard werkt dit enkel als je niet de ganse dag door loopt te vloeken, maar de woorden opspaart tot ‘echt moeilijke omstandigheden’.
4. Overtuigingskracht
Een gebrek aan passie kan fataal zijn als je iemand probeert te overtuigen. Af en toe een scheldwoord laten vallen, zou dus helpen om intenser en oprechter over te komen. Al geldt dit volgens onderzoekers wel enkel bij ‘lichtere’ scheldwoorden, zoals verdorie.
5. Sociale cohesie
“Sociaal vloeken”, verbindt mensen. Vloeken in het bijzijn van iemand, toont aan dat je je op je gemak voelt bij die persoon. In sommige bedrijven kan schelden zorgen voor een hechtere relatie tussen collega’s of ook een voetbalteam kan een band smeden door gezamenlijk de tegenspeler onderuit te halen met scheldwoorden.
Uiteraard zijn er een nog een heleboel formele situaties, waarin vloeken not done is, zoals tijdens een presentatie of een eerste kennismaking. (AVE)
Mysterie van de dag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier