Mysterie van de dag: waarom verschijnt Jezus zo vaak op een toastje?

Tegenwoordig helpen speciale broodroosters u om het gezicht van Jezus te zien. © GF
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom verschijnt Jezus zo vaak op een toastje?

Zag u ooit al eens het gezicht van Jezus op een stukje toast? Of een visioen van Elvis in uw koffie? Volgens wetenschappers hoeft u zich geen zorgen te maken.

We zien allemaal weleens figuren in de wolken en af en toe gebeurt het zelfs dat mensen religieuze beelden zien op onverwachte plaatsen, zoals bijvoorbeeld de gezichten van figuren als Jezus en de Heilige Maria.

Het zien van gezichten in voorwerpen is een fenomeen dat gezichtspareidolia genoemd wordt. Hoewel het verschjnsel regelmatig voorkomt, is er weinig over bekend. Tot nu.

Canadese en Chinese onderzoekers analyseerden voor het eerst de reactie van de hersenen op het zien van gezichten in patronen en ontdekten dat de herkenning gebeurt in de frontale en visuele cortex van het brein.

Verschil tussen leven en dood

‘De meeste mensen denken dat je mentaal gestoord moet zijn om dit type van beelden op te kunnen merken, dus worden individuen die dit fenomeen melden, vaak geridiculiseerd’, zegt hoofdonderzoeker Kang Lee van de universiteit van Toronto. ‘Maar uit onze bevindingen blijkt dat het juist heel gewoon is om niet-bestaande beelden te ontwaren omdat het menselijke brein geprogrammeerd is om gezichten te herkennen. Wanneer er slechts een suggestie van een gezichtskenmerk is, zal het brein dit automatisch interpreteren als een echt gezicht’, gaat Lee voort.

Uit de studie, die in het vakblad Cortex, verscheen, blijkt dus dat de gezichten geen product zijn van de verbeelding van de persoon of van een afwijking in de hersenen, maar een fysieke reactie. De onderzoekers ontdekten bovendien dat mensen verschillende beelden kunnen zien afhankelijk van wat ze verwachten te zien.

Gezichtspareidolia is ontstaan uit een evolutionaire nood om vrienden en vijanden te herkennen. Tienduizenden jaar geleden betekende dat het verschil tussen leven en dood. De moderne mens blijkt dit talent dus duidelijk behouden te hebben.

Partner Content