Mysterie van de dag: waarom strekken katten zich zo vaak uit?

© iStock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom strekken katten zich zo vaak uit?

Mocht er een wereldkampioenschap stretchen bestaan, dan winnen katten ongetwijfeld goud. Onze bevriende viervoeters strekken hun spieren immers voortdurend uit en ze doen dat hoogstwaarschijnlijk om dezelfde redenen als wij. Stretchen voelt dan ook geweldig aan en doet bovendien de bloedtoevoer stijgen.

Katten slapen tussen de 12 en 16 uur per dag. Dat is zo’n twee keer meer dan mensen. Wanneer mensen slapen, verlammen de hersenen de meeste van onze spieren om te vermijden dat we onze dromen in daden gaan omzetten. Hetzelfde geldt voor katten tijdens hun kattenslaapjes zodat ze niet ineens beginnen te slaapwandelen op de bank.

Eens ze wakker zijn, kan het stretchen beginnen. Ze doen dat om hun spieren opnieuw in beweging te brengen na periodes van inactiviteit, of ze nu ze stil zaten of sliepen. Ze doen het ook om de bloeddruk opnieuw te laten stijgen, want tijdens de slaap daalt de bloeddruk, net als bij de mens.

Muis

De activatie van de spieren en de stijging van de bloeddruk doen op hun beurt de hoeveelheid bloed die naar de spieren en naar het hart vloeit toenemen. Dat zorgt ervoor dat je wakker wordt en meer alert bent. Terwijl we aan het stretchen zijn, worden ook nog eens gifstoffen en afvalproducten vrijgegeven die zich tijdens de periode van inactiviteit hebben opgestapeld Zo kan er zich koolstofdioxide en melkzuur opstapelen in het lichaam van een kat, maar door het stretchen stijgt de bloed- en lymfecirculatie die de toxines dan weer helpen verwijderen.

Tot slot maakt een geode stretchbeurt de spieren weer helemaal klaar voor gebruik. Mocht er toevallig een muis voorbijtrippelen, zal de kat voldoende voorbereid zijn om de aanval in te zetten. (TE)

Partner Content