Mysterie van de dag: waarom lijken kinderen nooit moe te worden?

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Gaan uw kinderen altijd maar door en door, terwijl u na een paar spelletjes al geen pap meer kunt zeggen? U beeldt het zich niet in.

Kinderen kunnen een hele dag rondrennen zonder dat ze moe lijken te worden. Hoe komt dat eigenlijk? Ze beschikken toch over een minder ontwikkelde cardiovasculaire capaciteit, een minder efficiënt bewegingspatroon en moeten meer stappen zetten om dezelfde afstand af te leggen?

Blijkbaar hebben de spieren van kinderen bepaalde eigenschappen waardoor ze de vermoeidheid kunnen weerstaan, zo blijkt uit een kleinschalige studie in Frontiers in Physiology. Daarmee kunnen ze de beperkingen die ze hebben makkelijk overwinnen.

Voor het onderzoek moesten jonge jongens, ongetrainde mannen en uithoudingstaleten sportoefeningen aan een hoge intensiteit uitvoeren. De onderzoekers keken vervolgens naar hoe snel de spieren van de deelnemers moe werden en daarna herstelden. Ze ontdekten dat de spieren van de jongens niet snel vermoeidheid vertoonden, ook al voerden ze dezelfde oefeningen uit als de uithoudingsatleten. Hun herstel verliep soms zelfs sneller dan bij de atleten.

Melkzuur

Dat betekent echter niet dat kinderen even fit zijn als volwassen sporters. Wel lijkt de manier waarop kinderen herstellen van de activiteit meer op die van de atleten dan op die van de ongetrainde mannen.

Om te begrijpen waarom kinderen zo’n goede uithouding en herstel hebben, moeten we de twee energiesystemen van ons lichaam begrijpen, het aerobe en het anaerobe. Bij dat laatste wordt melkzuur geproduceerd en een grote hoeveelheid melkzuur leidt tot vermoeidheid.

Kinderen beschikken echter nog niet over een even goed ontwikkeld anaeroob systeem als een volwassene en maken dus meer gebruik van hun aeroob metabolisme. Ze produceren minder melkzuur en kunnen dus blijven doorgaan.

Uit de studie blijkt bovendien dat de snelheid waarmee het bloed van de jongens de melkzuur verwijderde sneller was dan bij de atleten dankzij hun sneller hartritme, waardoor ze ook nog eens sneller herstelden.

Voila, vertel dat maar eens aan uw kind als het nog eens vraagt om een extra partijtje voetbal te spelen.

Partner Content