Mysterie van de dag: waarom is de mens monogaam?

© /

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom is de mens monogaam?

Gonorroe, chlamydia en syfilis zijn niet meteen iets wat je aan romantiek zou linken, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat dergelijke ziektes de mens mogelijk richting het huwelijk hebben gedreven.

Het vermijden van seksueel overdraagbare ziektes zou namelijk de reden geweest zijn waarom grote samenlevingen van polygynie, een vorm van polygamie waarbij mannen meerdere vrouwen hebben en de vrouw maar één man, naar monogamie geëvolueerd zijn op het moment dat de landbouw is ontstaan zo’n 10.000 jaar geleden.

Dat ontdekten wetenschappers van de universiteit van Waterloo in Canada en het Max Planck Instituut in Duitsland aan de hand van computermodellen. Zo schrijven ze in het wetenschappelijk vakblad Nature Communications dat polygynie veel nadrukkelijker aanwezig was bij de jager-verzamelaar, maar dat dat gedrag stilaan lijkt te verdwijnen wanneer de mens landbouwer wordt.

Beter af met monogamie

In kleinere gemeenschappen van jager-verzamelaars kregen seksueel overdraagbare ziektes geen kans om te floreren. De impact van seksueel overdraagbare ziektes op grote polygynie-samenlevingen na de opkomst van de landbouw was echter veel groter. Het bevolkingsaantal kelderde door de stijging van de onvruchtbaarheid en monogame individuen die geen veelvoud aan partners hadden, waren dan ook beter af.

‘Dit onderzoek toont aan hoe de verspreiding van een besmettelijke ziekte een grote invloed kan hebben op de ontwikkeling van de sociale normen’, aldus Chris Bauch, een van de auteurs van de studie. (TE)

Partner Content