Mysterie van de dag: waarom hebben we vingerafdrukken?
Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom hebben we vingerafdrukken?
Onze vingertoppen ontwikkelen zich in de baarmoeder en zijn zeer nuttig om ons te identificeren. Geen enkele vingertop is immers dezelfde, ook niet bij een tweeling. Maar wellicht had de natuur iets anders in gedachten dan ons vrij te pleiten van een mogelijke misdaad toen ze ons vingerafdrukken gaf.
Het lijkt er op dat vingerafdrukken ook een andere functie moeten hebben. Alleen zijn wetenschappers er nog niet uit welke die dan is.
Een van de mogelijkheden zou kunnen zijn dat het onze grip op de dingen verbetert door de wrijving te verhogen. Maar dat werd in een Britse studie uit 2009 weerlegd. De afdrukken op onze vingers zorgen er namelijk voor dat de wrijving tussen huid en oppervlak net vermindert. Door de vele kloven is er immers een derde minder contactgebied met het oppervlak dan bij een gladde huid. Dat is ook misschien de reden waarom we minder blaren krijgen op de onderkant van onze voeten of op onze vingertoppen.
Autobanden
Als ze dan niet helpen bij de grip, verbeteren vingerafdrukken dan misschien de tastzin? Franse wetenschappers ontdekten via een mechanische hand uitgerust met tactiele sensoren dat vingeafdrukachtige randen de gevoeligheid van de hand deden stijgen.
Een andere mogelijke functie van vingerafdrukken is dat ze water van onze handen helpen verwijderen zodat we een beter grip hebben op natte ondergronden, een beetje zoals de groeven in autobanden. Eenzelfde verklaring geldt voor het feit dat we verrimpelde vingers krijgen als we te lang in bad zitten.
Conclusie: het antwoord op dit mysterie zullen we u schuldig moeten blijven. (TE)
Mysterie van de dag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier