Mysterie van de dag: waarom gaan tattoos niet weg?
Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom gaan tattoos niet weg?
Het zou normaal niet erg makkelijk mogen zijn om eender wat permanent op de huid te laten blijven staan. Mensen verliezen immers zo’n 40.000 huidcellen per uur of zo’n 1.000.000 per dag. Alles wat er op getekend wordt, zou dus langzaam moeten vervagen of afgewassen worden. Hoe komt het dan dat tattoos voor eeuwig blijven bestaan?
Tattoos worden gezet met kleine pistooltjes die door de buitenste laag van de huid en in de lederhuid prikken, de diepere huidlaag die niet vervelt. Dat gebeurt door kleine naaldjes steeds opnieuw in te brengen (meer dan 100 keer per seconde) zodat de inkt op een snelle manier diep in de vezels en zenuwen van de lederhuid naar binnen wordt geduwd.
Wanneer men zo iets diep in de huid duwt, spreekt men in principe van een wonde. En de huid reageert daar dan ook op zoals het hoort. Het immuunsysteem reageert op wat volgens hem een aanval is, door cellen naar de wonde te sturen en onmiddellijk te starten met de herstelling van de huid. Maar het is net dat proces dat ervoor zorgt dat tattoos zo lang houdbaar blijven.
Tattoos verwijderen
De cellen, macrofagen, reizen naar de plek van de wonde en beginnen de inkt die er werd afgezet op te eten. Maar omdat ze niks met de inkt kunnen aanvangen, blijven ze vastzitten in de lederhuid, die zichtbaar is doorheen de opperhuid. Een klein deeltje van de inkt gaat wel naar de bovenste laag van de huid en vervelt zoals normaal. Daarom moet je na het laten zetten van een tattoo de huid altijd twee tot vier weken laten genezen.
Het lichaam blijft overigens heel zijn leven vechten tegen die vreemde inkt. Dat betekent dat tattoos geleidelijk aan vervagen doorheen de jaren, een proces dat nog versneld wordt door andere zaken zoals het licht van de zon.
Het is tot slot ook mogelijk om het lichaam een handje te helpen bij het verwijderen van de permanente inkt. Tattoos kunnen namelijk weggehaald worden met lasers. Die gaan tot diep in de huid en breken de stukjes inkt af in kleinere partikels die op die manier makkelijker kunnen worden weggedragen door de macrofagen. (TE)
Mysterie van de dag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier