Mysterie van de dag: waarom eet de mens geen gras?
We eten dan wel sla en andere bladgroenten, maar waarom strooien we geen sappige portie gras over onze burger of maaltijdsalade?
Groene groenten worden over het algemeen beschouwd als het gezondste wat deze planeet voortbrengt voor de mens. Voor gras is dat niet zo, ook al is het een natuurlijk, niet-giftig product en zouden we het in principe kunnen eten.
Gras is voor de mens, met zijn grote hersenen, niet op eenzelfde manier voedend als het voor koeien, rendieren en schapen is. Die laatste hebben een speciaal verteringssysteem waaronder een maag met vier kamers die ervoor zorgt dat de dieren de nutriënten in gras kunnen consumeren en verwerken.
Zo’n maag heeft de mens niet. En het ontbreekt de mens ook aan de juiste enzymen om de cellobiose in gras te verwerken, waardoor gras niet afbreekt in onze darmen. Als we het eten, zullen we het ofwel uitbraken, krijgen we er diarree van of passeert het gewoon onverteerd weer richting uitgang.
Nog meer problemen
Maar zelfs al hadden we wel de juiste verteringsenzymen, dan nog is gras veel te stug en hard voor de mens om te kauwen. Het is ook niet gezond voor de menselijke tanden. Gras bevat heel wat kiezelaarde, het hoofdbestanddeel van stenen zoals kwarts en zandsteen. Dat is uiteraard geen aanrader voor het tandglazuur.
Koeien, geiten en schapen hebben dit probleem minder aangezien zij het gras zijwaarts kauwen. De tanden van herkauwers blijven bovendien voortdurend groeien zodat het versleten oppervlak sneller vervangen wordt.
Maar laat het je vooral niet weerhouden om je picknick op het gras te houden. Enkele grassprieten in de dipsaus kunnen echt geen kwaad.
Mysterie van de dag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier