Mysterie van de dag: waarom denken sommige mannen dat alle vrouwen met hen naar bed willen?

© iStock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom denken sommige mannen dat alle vrouwen met hen naar bed willen?

Het is misschien geen vraag die u zich elke dag stelt, maar er is wel onderzoek naar gedaan. Uit dat onderzoek blijkt dat heteroseksuele mannen soms de neiging hebben om de seksuele intenties van vrouwen verkeerd te beoordelen, en dan vooral als ze iets te veel gedronken hebben. Een van de redenen waarom sommige mannen zichzelf overschatten, zou de specifieke hechtingsstijl van de man zijn, een persoonlijkheidskenmerk dat de aard van zijn relaties beïnvloedt.

Amerikaanse onderzoekers vroegen aan bijna 500 mannen om zich een scenario in een nachtclub voor te stellen waarbij ze een aantrekkelijke vrouw in het vizier krijgen. De vrouw merkt op dat ze wordt aangestaard en lacht terug. Vervolgens wordt de deelnemers gevraagd om de eventuele interesse van de vrouw in het scenario in te schatten, gaande van ‘helemaal niet geïnteresseerd’ tot ‘extreem geïnteresseerd’.

De mannen moesten ook aangeven naar welke hechtingsstijl ze neigden. Angstig-obsessieve mensen hebben meer nood aan liefde en bevestiging en een grotere angst voor afwijzing, terwijl afwijzend-vermijdende mensen hun onafhankelijkheid willen bewaren en zich afhoudend opstellen wat betreft intimiteit, om­dat ze anderen niet helemaal vertrouwen.

Wishful thinking

Uit de studie die in het vakblad Personality and Individual Differences verscheen, bleken de angstig-obsessieve mannen het meest te geloven dat de fictieve vrouw seksueel in hem geïnteresseerd was. Dat is gedeeltelijk te verklaren door de sterke drang naar intimiteit van de man. Hij projecteert zijn eigen flirtgedrag en seksuele interesse op de vrouw in de hoop dat ze zal toehappen.

Afwijzend-vermijdende mannen voelen juist het tegenovergestelde. Hun mindere zin om zich te binden zorgt ervoor dat ze weinig interesse hebben voor de vrouw in het scenario. Ze stellen zichzelf minder flirterig op en schatten de interesse van de vrouw dus ook lager in.

De resultaten van de studie zijn met andere woorden een voorbeeld van hoe ‘wishful thinking’ kan doordringen tot in menselijke sociale interacties. (TE)

Partner Content