Longlist Scriptieprijs 2010 bekend
De jury heeft de longlist voor de Vlaamse Scriptieprijs 2010 bekendgemaakt. Dit zijn de genomineerden.
Uit de bijna 200 inzendingen selecteerde de jury de 10 kandidaten voor de longlist. De shortlist wordt op 24 november bekendgemaakt.
Ontwijkend antwoordgedrag van politici: Een onderzoek naar het antwoordgedrag van Bart De Wever en Yves Leterme in (politieke) interviews. Omdat er in België nauwelijks onderzoek is gedaan naar het ontwijkende antwoordgedrag van onze politici, nam Aurélie Lodewick (EhB) in haar scriptie het antwoordgedrag van twee spraakmakende politici onder de loep, namelijk van Bart De Wever en Yves Leterme. Uit het onderzoek blijkt dat De Wever en Leterme ongeveer in dezelfde mate vragen ontwijken, maar verschillen op het vlak van de gebruikte tactieken.
Over de terugkeer van Marrokaanse migranten naar hun land: ontwikkelingswerkers avant la lettre? Christina Vogt (K.U.Leuven) vertelt waarom migranten terugkeren en hoe ze zich in hun thuisland opnieuw aanpassen.
Pesten ligt gevoelig: Een onderzoek naar pesten op school bij hoogsensitieve kinderen en adolescenten. Hebben hoogsensitieve kinderen meer kans om gepest te worden dan niet hoogsensitieve kinderen? In deze scriptie toont Ann-Sophie Depamelaere (KATHO) aan dat er effectief een verband bestaat tussen pesten en hoogsensitiviteit.
Moleculaire en functionele heterogeniteit van tumor-geassocieerde macrofaag-subpopulaties in een muis-longkankermodel. Deze scriptie vormt een belangrijke aanzet tot een doorbraak in de genezing van longkanker. Eva Van Overmeire (VUB) kon een positief effect aantonen van de invloed van ‘macrofagen’, of mononucleaire cellen die andere cellen ‘opvreten’, op de genezing van longkanker bij muizen.
Lesbische vrouwen spreken lager, sneller en monotoner. ‘Akoestisch onderzoek naar de toonhoogte van lesbische vrouwen.’ Het klinkt een tikkeltje absurd en zelfs pseudowetenschappelijk, maar het is wel de officiële titel van de proef waarmee Jana Vandaele (UGent) afgelopen een mastergraad behaalde in de logopedische en audiologische wetenschappen.
De schaar in het U2 podium (Ontwerp en Analyse van een Universele Schaarcomponent voor Mobiele Architecturale Toepassingen). De Ierse rockband U2 was in september in het land, en wel met een gigantische podium en uitvouwbare megavideoschermen. Misschien besef je het niet maar die Klauw, zoals het U2 podium werd gedoopt, is één van de vele toepassingen van schaarstructuren. Maar wat is het nut van scharen en wat maakt ze zo interessant? Waarom verdienen schaarsystemen onze aandacht met het oog op duurzaam bouwen? Lara Alegria Mira (VUB) onderzocht of er systemen bestaan die je op verschillende manieren, voor verschillende doeleinden en meerdere keren kan gebruiken?
Dat verklaard veel … Waarom we niet altijd iets aan dt-fouten kunnen doen. Dt-fouten worden niet (altijd) veroorzaakt door kennisgebrek of nonchalance. De structuur en werking van onze hersenen, de manier waarop we taal opslaan en verwerken speelt ook een belangrijke rol. Onderzoek naar dt-fouten kan daarom gebruikt worden om de onderliggende mentale processen te bestuderen. In vroeger onderzoek werd onderzocht wat ons dt-fouten doet maken tijdens het spellen. Dit onderzoek van Lien Van Abbenyen (UAntwerpen) toont aan hoe onze hersenen ons ook misleiden bij het nalezen van een tekst.
Rare jongens, die Lappen! Maar lang niet zo raar als die Fransen. In de zomer van 1681 reist Jean-François Regnard, een jonge, welgestelde Fransman, naar Lapland en hij laat ons een verslag na van die reis. Daarin beschrijft hij het land en vooral de cultuur van zijn bewoners, de Samen. Het is grof, het is racistisch, het druist volledig in tegen de politieke correctheid die vandaag het debat over multiculturaliteit beheerst. Marina Verhoeven (Artesis) vond hier de ideale vertaaluitdaging voor haar scriptie. Hoe meer zij zich verdiepte in de schrijver en zijn tijd, hoe duidelijker het werd dat je zijn minachting voor de Samen niet mag beoordelen met de maatstaven van vandaag.
Het effect van staatssteun op de concurrentie in de Belgische banksector. In deze studie van P. Reynders & T. Verbist (KUL) werd de impact van de staatssteun op de concurrentie berekend en kwamen de studenten tot verrassende resultaten: hoewel de concurrentie in de bankensector over de relevante periode 2007-2009 duidelijk afnam, zat de staatsteun daar voor niets tussen. Wel integendeel, de staatssteun bevorderde de concurrentie significant.
En leid ons niet in bekoring… Het priestercelibaat in het aartsbisdom Mechelen in de Nieuwe Tijd. De Rooms-katholieke Kerk hield in het verleden niet altijd vast aan seksuele onthouding.Tom Bervoets (KUL) onderzocht de geschiedenis in het aartsbisdom Mechelen sinds de katholieke hervormingen. Hij komt met ongelofelijke anekdotes op de proppen.
De prijsuitreiking vindt plaats op dinsdag 7 december in de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten in Brussel. De winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs ontvangt een cheque ter waarde van 2.500 euro.
Meer info: www.scriptieprijs.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier