Leverfibrose kan nu via simpele bloedtest gedetecteerd worden
Chronische leverfibrose kan nu via een nieuwe techniek veel eenvoudiger gediagnosticeerd worden.
Leverexpert Joeri Lambrecht (VUB) en zijn collega’s beschrijven in het vakblad EBioMedicine een nieuwe techniek om via een bloedtest chronische leverfibrose te detecteren. Fibrose is een gevolg van onder meer overmatig alcoholgebruik. De aandoening leidt tot een substantiële verharding van de lever. Tot voor kort kon ze uitsluitend met een dure en pijnlijke weefselanalyse worden vastgesteld, waarbij stukjes van de lever moesten worden gesneden.
De onderzoekers toonden aan dat patiënten met fibrose een groeiende concentratie van een specifieke stof in hun bloed hebben die vrij gemakkelijk te meten is. In combinatie met nog twee andere stoffen kan de detectie zelfs aangeven hoever de fibrose gevorderd is. Daarvoor volstaat een eenvoudige bloedafname.
Cardioloog Jan Staessen (KU Leuven) en zijn collega’s melden in The Journal of the American Medical Association dat een bloeddrukmeting gedurende 24 uur de beste manier is om het risico op hart- en vaatziekten te voorspellen. Het verschil met een klassieke meting is dat er ook ’s nachts geregistreerd wordt, wanneer de bloeddruk niet door maaltijden of fysieke inspanningen beïnvloed wordt. Zo wordt de voorspellende waarde veel groter.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier