Hoe te leven op Mars? Simulatie na ruim een jaar beëindigd

Zo zag de Mars-simulatie eruit in april 2023, toen het project aan de pers werd voorgesteld. © Belga

Een experiment waarbij vier vrijwilligers het leven op Mars hebben gesimuleerd, is na iets meer dan een jaar afgerond. De vier deelnemers hebben de simulator Mars Dune Alpha kunnen verlaten, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa zaterdag meegedeeld.

De eerste missie van het zogeheten Chapea-programma werd in juni vorig jaar opgestart. Dat programma moet het mogelijk maken om een toekomstige missie naar de rode planeet beter voor te bereiden. De vier deelnemers, twee mannen en twee vrouwen, hebben exact 378 dagen doorgebracht in de Mars Dune Alpha. Dat is een huis van 160 vierkante meter dat het leven op Mars moet nabootsen. De simulator staat opgesteld in het onderzoekscentrum van Nasa in Houston, in de Amerikaanse staat Texas.

De Mars Dune Alpha had onder meer een verticale boerderij om sla te laten groeien, een kamer voorbehouden voor medische procedures, een ontspanningsruimte en werkposten. Via een sas kwamen de bewoners terecht in een Marsachtige omgeving. Op het rode zand bevonden zich een weerstation, een toestel om bakstenen te maken, een kleine serre en een loopband, waarop de valse astronauten, opgehangen aan riemen, konden lopen. Het huis was gebouwd met een 3D-printer. 

‘Dichter bij de realiteit’

De deelnemers mochten de simulator niet verlaten. Ze konden met vrienden en familie communiceren, maar dat gebeurde dan wel in ‘Mars-tijd’. Het versturen van een kort tekstbericht naar de buitenwereld duurde daardoor meestal 22 minuten. De prestaties en cognitieve capaciteiten van de deelnemers werden tijdens het experiment nauwlettend in het oog gehouden. Dat moest het mogelijk maken om ‘belangrijke dingen te leren over complexe systemen en het zal de reis naar Mars en terug veel veiliger maken’, zegt Julie Kramer van Nasa.

Ross Brockwell, een van de vier vrijwilligers, omschrijft zijn deelname aan het experiment als een geweldige ervaring.  ‘Ik hoop echt dat we hierdoor een beetje dichter bij de realiteit van mensen op Mars kunnen komen.’

Nasa wil in 2025 en 2027 nieuwe Chapea-missies uitvoeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content