Kan menselijke urine dienen om planten te bewateren?
De kwestie houdt wetenschappers al lang bezig: waar moet je naartoe met de urine en de faeces van astronauten tijdens lange ruimtereizen?
In het vakblad Life Science in Space Research verscheen een analyse van de vraag of menselijke urine kan dienen om planten te bewateren. Ongeveer 95 procent van onze urine bestaat uit water, dus mogelijk is het gewoon zaak om er de schadelijke afvalstoffen uit te halen. Maar experimenten wijzen uit dat planten perfect kunnen groeien met uitsluitend menselijke urine als bewatering, jarenlang als het moet. Dat probleem lijkt dus van de baan, tenzij er te veel urine is voor te weinig planten. Dat wordt rekenen voor het vertrek.
En dan de faeces nog. Een verslag in New Scientist meldt dat het mogelijk is om er bioplastic van te maken. De conversie gebeurt door darmbacteriën die genetisch zo zijn bijgestuurd dat ze van uitwerpselen een bepaald type plastic kunnen maken. Dat zou door middel van 3D-printers omgezet kunnen worden in potjes en gereedschap – een soort tupperware in space dus. De bacteriën zouden in vacuüm tanks onder aan het toilet hun werk doen. Het enige wat nog niet bekend is, is hoe moeilijk het zal zijn om in gewichtsloze omstandigheden de geproduceerde plastic bolletjes uit het restproduct te halen.
De vraag rijst waarom de methode niet op aarde gebruikt zou worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier