Kan houten vlaggenschip Columbus 500 jaar onder water doorstaan hebben?
De vermeende vondst van de Santa Maria, het vlaggenschip van Columbus, heeft een discussie tussen wetenschappers op gang gebracht.
De Amerikaanse oceaanarcheoloog Barry Clifford beweert de overblijfselen van het legendarische schip gevonden te hebben. Het schip werd in 2003 al gevonden, maar werd verkeerd gecategoriseerd, zei Clifford aan CNN. Experts trekken de bevindingen in twijfel.
Volgens Spaanse experts kan het schip, dat uit hout bestaat, geen 500 jaar onder water doorstaan hebben. Omdat er in de Caraïbische Zee honderden schepen gezonken zijn, is verwarring waarschijnlijk.
Het vlaggenschip Santa Maria was in 1492 voor het huidige Haïti aan de grond gelopen en werd zodanig beschadigd, dat het niet langer zeewaardig was. De ontdekkingsreiziger gebruikte het schip meer dan 500 jaar geleden tijdens zijn eerste grote expeditie. De vindplaats is voor de noordelijke kust van Haïti gelokaliseerd.
Kustlijn verdwenen
Clifford maakte naam met zijn zoektocht naar piratenschepen. Zijn bevindingen omtrent deze vondst worden door andere bronnen echter eveneens in twijfel getrokken. Oceaanwetenschapper Miguel Aragón, chef bij de afdeling voor gezonken zeeschatten bij de Spaanse marine, laat in El Païs optekenen dat de kustlijn waar het schip volgens geologische studies lag, nu vasteland zou zijn.
Experts wijzen er ook op dat Columbus in zijn dagboek schreef dat het hout van het vastgelopen schip gebruikt werd voor de bouw van een vesting.
Clifford keerde, samen met zijn team van experts, een paar weken geleden terug naar de vermeende overblijfselen van de Santa Maria. (Belga/TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier