Jong Talent: Cato Philips (26) onderzoekt gehoorverlies op de werkvloer

Cato Philips © Frank Toussaint
Valérie Deridder

‘Gehoorverlies bij volwassenen heeft niet alleen een invloed op het leven van de patiënt. Mensen met gehoorverlies vallen vaker uit op het werk, wat ook grote maatschappelijke kosten met zich meebrengt.’ Dat vertelt Cato Philips, die voor haar doctoraat de impact van ernstig gehoorverlies op volwassenen onderzoekt. Samen met haar promotoren organiseert ze ook het ‘Hear Again, Work Again’-project, dat onderzoekt hoe personen met gehoorverlies beter ondersteund kunnen worden op het werk.

‘Er hangt nog te vaak een stigma rond volwassenen met gehoorverlies. Daarom duurt het ook gemiddeld zeven jaar voor mensen toegeven dat ze een gehoorprobleem hebben. Het idee heerst dat het vooral om oudere mensen gaat, maar er zijn ook veel jongere werkende mensen die ermee te kampen krijgen.’

Wat is de impact van gehoorverlies op die mensen?

Cato Philips: In onze studie hebben we zelfstandigen, arbeiders en ook kaderleden. Door de extra inspanning die ze moeten leveren om alles goed te verstaan, raken mensen met gehoorverlies cognitief sneller vermoeid. Ze zijn minder productief, ze moeten meer rusten na het werk, en zijn vaker langdurig afwezig op het werk.

Hoe beïnvloedt het de omgang met collega’s?

Philips: Vaak worden mensen met gehoorverlies door hun collega’s als minder competent ingeschat, ook al hebben ze dezelfde diploma’s en ervaring. Daarnaast zien we ook dat mensen met gehoorverlies lunches en bedrijfsuitjes vermijden, omdat de smalltalk – vaak met achtergrondruis – zo veel energie kost. Dat brengt hen in een sociaal isolement terecht, en zorgt niet zelden voor angsten en depressieve gevoelens.

Wat is de maatschappelijke impact van gehoorverlies op het werk?

Philips: Het is cruciaal om die arbeidsgeschikte populatie met gehoorverlies aan het werk te houden. Dat verhoogt hun levenskwaliteit. Ze zijn opnieuw betrokken bij de maatschappij, kunnen zich persoonlijk ontwikkelen en krijgen weer sociale contacten. En niet onbelangrijk: ze worden weer financieel onafhankelijk. Want gehoorverlies heeft niet alleen invloed op het leven van de patiënt, de frequente en vaak lange afwezigheden op het werk zijn ook een grote kostenpost voor de samenleving.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content