Japan landt als vijfde land op de maan, maar ruimtetuig kampt (nog) met stroomprobleem

Maan Japan
© Getty Images

Japan is het vijfde land ter wereld dat erin geslaagd is om een ruimtetuig op de maan te landen. Tijdens het weekend bleken de zonnecellen van maanlander SLIM nog niet naar behoren te werken, maar het Japanse ruimtevaartagentschap Jaxa denkt dat het mogelijk is om het systeem te herstarten.

Doordat de zonnecellen niet goed werken, kan de maanlander geen nieuwe elektriciteit opwekken. De stroomtoevoer naar SLIM werd daarom minder dan drie uur na de landing uitgeschakeld, om de batterijen te sparen voor een herstart, meldt Jaxa maandag. Voor dat gebeurde, werden wel nog data en beelden doorgestuurd. Bovendien slaagde het ruimtetuig erin zacht te landen.

‘Volgens de telemetrische gegevens zijn de zonnecellen van SLIM naar het westen gericht’, aldus een boodschap op X. ‘Als het zonlicht in de toekomst vanuit het westen op de maan valt, denken we dat het mogelijk is energie te produceren.’

Welgekomen succes

De onbemande maanlanding is een primeur voor het Aziatische land en een welgekomen succes voor Jaxa, dat sinds vorig jaar de mislukkingen opstapelde. De geplande missie zou enkele weken duren, maar dat zal niet lukken met de energie van batterijen alleen.

De maanlander, die 110 dagen onderweg was, is vooral gebouwd om een nieuwe technologie voor het landen te testen. Dankzij een soort gezichtsherkenning moet hij de kraters op de maan herkennen. Daarmee bepaalt het toestel waar het is. Ook zoekt SLIM naar gevaarlijke rotsen op het oppervlak. Vervolgens kan het ruimtetuig zelf beslissen om bij te sturen.

Het is een grote uitdaging om succesvol te landen. Ruim de helft van de geplande maanlandingen eindigt met een mislukking. De voorbije vijf jaar gingen onder meer missies van Israël (Beresheet), India (Vikram), Rusland (Loena-25) en de Verenigde Staten (Peregrine) de mist in.

Lees meer over:

Partner Content