Hoe de maan uw slaap verstoort

© Reuters

Een nieuw onderzoek toont aan dat we wel degelijk slechter slapen bij een volle maan. En dat hebben we te danken aan onze voorouders.

Al eeuwen horen we verhalen van mensen die moeilijker (in)slapen bij een volle maan. En zelfs na een schijnbaar goede nachtrust, hebben sommigen ’s ochtends nog steeds last hebben van sufheid, een soort van volle maankater, die men op andere dagen niet heeft.

De aanwezigheid van het maanlicht is uiteraard een initiële verklaring, maar ook nadat de mens door de eeuwen heen naar binnen verhuisde en de gordijnen uitvond, bleef het fenomeen bestaan.

20 minuten minder slaap

Een studie in het vakblad Current Biology bewijst dat de maan wel degelijk onze slaap verstoort. In 2000 bestudeerden Zwitserse wetenschappers gedurende drie jaar 33 vrijwilligers in een slaaplabo om inzicht te krijgen in de menselijke slaappatronen. Pas een decennium later blijken die gegevens ook van pas te komen voor de studie naar het verband tussen slaap en de cycli van de maan.

Gemiddeld duurde het voor de deelnemers tijdens de drie of vier nachten rond een volle maan vijf minuten langer om in te slapen en sliepen ze 20 minuten minder lang. Ook de diepe slaap verminderde met 30 procent, het melatonineniveau was lager en de deelnemers klaagden over sufheid. De deelnemers sliepen in een volledig verduisterde kamer zonder zicht op de maan. Ze waren ook niet op de hoogte van de maancycli.

Overblijfsel van de holbewoners

Dat onze nachtrust niet ongevoelig is voor het mannetje op de maan weten we ondertussen al, maar de vraag blijft waarom de maan onze slaap beïnvloedt. Het heeft alvast niets te maken met het maanlicht en ook de aantrekkingskracht van de maan speelt geen rol. Die beïnvloedt dan wel de getijden in de oceaan, maar niet in meren en zeker al niet in het menselijk lichaam.

Volgens de wetenschappers is er in de genen van de mens een interne ‘maanklok’ ingebouwd die tikt volgens de cyclus van de maan. Dit overblijfsel van onze holbewonersjaren zou net als onze eigen biologische klok, die de lichaamsfuncties regelt, werkzaam zijn in de hypothalamus van de hersenen.

Roofdieren bij volle maan

Een lichtere slaap zou onze voorouders geholpen hebben om zich te beschermen tegen roofdieren die bij volle maan jagen. Wanneer er veel licht is, is de kans immers groter dat er veel roofdieren op pad zijn. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content