Het klopt: de oceaanstroming hapert
Als de oceaanstroming stilvalt, wordt het in de winter bij ons een heel stuk kouder.
Het is een rampscenario dat dikwijls als ‘doemdenken’ wordt omschreven: het stilvallen van de Noord-Atlantische stroming, die warm water naar de Europese kust brengt – waardoor het hier in de winter een stuk warmer is dan aan de oostkust van Noord-Amerika.
Maar volgens Nature Climate Change zijn er aanwijzingen dat de stroming vertraagt. Dat zou een gevolg zijn van een verhoogde aanwezigheid van zoet water in het noordpoolgebied – het gevolg, op haar beurt, van snel afsmeltende gletsjers door de klimaatopwarming. Dat zoete water verhindert dat de oceaanstroming in de diepte duikt, een beweging die nodig is om in de winter warmer water uit tropische regionen naar onze kust te brengen. De onderzoekers bekeken 12 winters sinds 2002. In 7 daarvan werd de oceaanstroming gehinderd door een opstapeling van zoet water.
Het mag dus niet verbazen dat sommige wetenschappers denken aan drastische maatregelen om het afsmelten van gletsjers te stoppen of op zijn minst te vertragen. In Nature stellen ze maatregelen voor, zoals pompstations bouwen aan de voet van gletsjers om het wegvloeien van water te vertragen. De kostprijs daarvan zou gigantisch zijn, maar te verantwoorden gezien de te verwachten schade door een stijgend zeepeil of haperende oceaanstroming.
Wereld Oceanen Dag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier