Het afweersysteem van de alpaca kan helpen bij de strijd tegen kanker
Onze afweer kan gestimuleerd worden om kankercellen efficiënt te liquideren.
Immuuntherapie in de strijd tegen kanker zit in de lift. Het is een methode om de eigen afweer te stimuleren om met grotere ijver kankercellen aan te pakken. Er wordt veel heil van verwacht, zeker omdat er resultaten opduiken die aangeven dat de hooggespannen verwachtingen niet onterecht zijn.
Zo melden longkankerspecialist Johan Vansteenkiste van het UZ Leuven en zijn collega’s in The New England Journal of Medicine dat patiënten met vergevorderde maar nog niet uitgezaaide longkanker een derde minder kans hebben om aan de ziekte te overlijden als ze behandeld worden met een middel dat cellen uit hun afweer stimuleert om de kankercellen aan te pakken.
Het team rond medisch biotechnoloog Xavier Saelens van de Gentse tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) beschrijft in Nature Communications hoe ze kankercellen bij muizen tot zelfmoord dwingen. De gedode cellen worden dan een voorbeeld voor afweercellen, die daarop elders aan de slag gaan om andere kankercellen te liquideren. Dat maakt het mogelijk om uitzaaiingen tegen te gaan.
Een studie van onder meer immunoloog Serge Muyldermans en zijn team aan de VUB illustreert dat het afweersysteem van de alpaca (een lama-achtig dier) een bijdrage kan leveren aan de strijd tegen kanker. In Angewandte Chemie leggen de wetenschappers uit dat er uit de afweer van de alpaca stoffen gehaald kunnen worden die een groeifactor van de mens kunnen tegengaan die cruciaal is voor het floreren van kankercellen. Tests moeten nu uitwijzen of de ontdekking een genezend potentieel heeft.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier