Energie-expert: ‘De komende vijf jaar zal waterstof geen grote rol spelen’

© Belga
Jelle Dehaen
Jelle Dehaen Historicus en auteur

‘Op dit moment kunnen we de kernenergie niet afschakelen’, zegt energie-expert Pieter Vingerhoets van Energyville. Maar de kerncentrales langer openhouden heeft misschien weinig zin voor de consument, ‘want het is onduidelijk hoe betrouwbaar onze centrales zijn.’

Welke energietechnologie biedt het hoogste rendement? (Jan Timmermans, Ekeren)

Pieter Vingerhoets: De geothermische warmtepomp. Die heeft een rendement van maar liefst 450 procent: een eenheid elektriciteit wordt in 4,5 eenheden warmte omgezet. Toch is het rendement niet noodzakelijk de belangrijkste factor. Een zonnepaneel heeft een rendement van 15 tot 20 procent, veel lager dus dan de warmtepomp. Maar de installatie van een warmtepomp is veel duurder en kost al snel 15.000 euro. Ook daar moet je rekening mee houden.

Moeten we waterstofcentrales bouwen? (Bert Vandenbriele, Blankenberge)

Vingerhoets: Er bestaat geen mirakeloplossing voor het energievraagstuk. Het is een complexe puzzel die met verschillende technologieën opgelost moet worden. Waterstof kan daarin een belangrijke rol spelen, al zal dat niet voor de eerste vijf jaar zijn.

Waterstof is vooral interessant als opslagmedium. Je kunt elektriciteit opslaan in batterijen. Hun energie-inhoud is echter beperkt, waardoor batterijen eerder gebruikt worden om overdag zonne-energie op te slaan die je ’s avonds kunt gebruiken. Voor seizoensopslag, als de zon in de winter tien dagen niet schijnt, zijn batterijen niet geschikt. Omdat waterstof opgeslagen kan worden als een gas en vervolgens kan worden omgezet in elektriciteit, kunnen we daarmee wel aan seizoensopslag doen.

In Europa lopen verscheidene demonstratieprojecten waarin elektriciteit in waterstof wordt omgezet. Momenteel hebben die centrales een vermogen van 10 megawatt, maar binnen het decennium wordt er een schaalvergroting naar 100 megawatt verwacht. Ter vergelijking: een gascentrale heeft een vermogen van 500 megawatt, een grote kerncentrale een van een gigawatt.

Hoelang gaan windmolens mee, en worden er vervuilende materialen gebruikt om ze te bouwen? (Jaak Hofmans, Brasschaat)

Vingerhoets: Een windturbine heeft een levensduur van 25 jaar. Maar al na enkele maanden heeft ze meer energie geproduceerd dan de energie die nodig was om haar te bouwen.

De fundering en de mast van een windturbine bestaan uit beton en staal, die zijn recycleerbaar. Ook de generator is helemaal recycleerbaar. Het grootste probleem zijn de wieken. Daarin zitten glasvezels en koolstofvezels: de technologie om die op een kwaliteitsvolle manier te hergebruiken staat nog in de kinderschoenen.

Hebben we de komende jaren kernenergie nodig? (Anneliese Mariën, Antwerpen)

Vingerhoets: Op dit moment kunnen we de kerncentrales niet afschakelen. Kijk maar hoe moeilijk het afgelopen winter was om de energiebevoorrading te garanderen toen verscheidene kerncentrales niet draaiden. Tegen 2023 worden Tihange 2 en Doel 3 uit dienst genomen. Dat kunnen we opvangen met de huidige productie en bevoorrading uit het buitenland. In 2025 is de volledige kernuitstap gepland: tegen dan hebben we wel extra gascentrales nodig. Of de jongste kerncentrales langer open zullen blijven, is een politieke keuze. Het effect van het openhouden op de prijs voor de consument is moeilijk in te schatten, want het is onduidelijk hoe betrouwbaar die centrales zullen zijn. Wel heeft de verlenging van de kerncentrales geen impact op de investeringen in hernieuwbare energie. Die blijven zeer interessant en zullen alleen maar rendabeler worden.

Vraag van de week

Er is altijd wel een plaats in de wereld waar de zon schijnt of de wind waait. In theorie is er dus genoeg groene stroom. Kunnen alle streken elkaar bevoorraden met grote stroomkabels? (Didier Grimonprez, Hemiksem)

Vingerhoets: Technisch is dat zeker mogelijk. Europa zet daar nu al op in. Zo werd ons land recent verbonden met Groot-Brittannië, en er wordt gewerkt aan een rechtstreekse verbinding met Duitsland. Door onze gunstige ligging zal België een behoorlijk hoge interconnectiegraad hebben. Of een wereldwijd energienetwerk kan, is maar de vraag. China bouwt momenteel zeer lange transmissielijnen, maar vanaf een bepaalde afstand zal het goedkoper zijn om stroom lokaal op te slaan dan hem over duizenden kilometers te transporteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content