‘De nutriscore is een label dat bedoeld is om makkelijk producten met elkaar te vergelijken zodat de consument meteen kan zien welke de gezondste optie is’, zegt bio-ingenieur Elke Godden, die aan de UAntwerpen succesvol een doctoraat verdedigde rond consumentengedrag. ‘In tegenstelling tot de voedingsdriehoek, die gezond en gebalanceerd eten wil stimuleren, gaat de nutriscore ervan uit dat de consument al gekozen heeft welk product hij wil kopen en helpt die dan bij het maken van de gezondste keuze. Zo zullen chips nooit gezond zijn, maar dankzij de nutriscore kan de consument wel zien welke chips gezonder zijn dan andere.’
Werkt de nutriscore voor iedereen?
Elke Godden: Om dat te achterhalen, deden we een experiment. Daaruit blijkt dat 4 op de 10 mensen voor gezondere nutriscores kiezen, 3 op de 10 voor het bekendste merk gaan en 3 op de 10 voor ongezondere nutriscores opteren.
Moet de Nutri-Score op de schop? ‘Een grote groep denkt dat gezonde voeding niet lekker kan zijn’
Dat laatste vonden we best verrassend. Een collega gaat nu op zoek naar een verklaring. Mogelijk zijn dat mensen die verwachten dat een ongezond product lekkerder is dan een gezond product. Dat noemen we de ‘ongezond-is-lekkerintuïtie’.
U onderzoekt ook in welke situaties de nutriscore het best werkt.
Godden: Inderdaad, want we zijn ervan overtuigd dat de context waarin zo’n score gebruikt wordt ook een rol speelt. Zo weten we dat producten die bovenaan de lijst van een webwinkel staan het best verkopen, en dat de nutriscore daar geen effect heeft.
Is de nutriscore de beste techniek om mensen gezondere producten te doen kopen?
Godden: Ik geloof niet dat de nutriscore alleen obesitas zal oplossen. Als iemand chips wil kopen, zal die waarschijnlijk chips kopen, maar de nutriscore kan wel helpen om voor de gezondere versie te kiezen. Dankzij de nutriscore hoeven mensen daarvoor geen diepe kennis van voeding te hebben en etiketten te vergelijken. In die zin is het zeker een deel van de oplossing. Als dat gecombineerd wordt met interventies zoals aangepaste prijzen of het veranderen van de productvolgorde in een online winkel, dan denk ik wel dat dat een positief effect kan hebben.
Waarom de Nutri-Score strenger wordt