De batterij van morgen: van vloeibaar naar vast
In de toekomst zullen batterijen een vaste inhoud hebben, geen vloeibare.
Een moeilijk te nemen obstakel op de weg naar grote hoeveelheden groene energie is de opslag ervan. Zon en wind zijn onvoorspelbare energiebronnen, dus is het essentieel dat wat ze produceren op piekmomenten bewaard kan worden voor de vele dode momenten.
Vandaag zijn lithiumionenbatterijen de beste aanpak, maar er zitten haken en ogen aan, waardoor er risico’s verbonden zijn aan hun gebruik. Ze steunen op een vloeibare stof, waardoor ze ontvlambaar zijn. Een oplossing schuilt in het vervangen van de vloeistof door een vast materiaal. Maar als de lithiumionen te ‘vast’ zitten in het materiaal zijn ze niet in staat energie op te slaan.
Lithiumionen moeten vrij kunnen bewegen om een goede batterij te vormen.
Ingenieur Geoffroy Hautier (UCL) en zijn collega’s melden in het vakblad Chem dat ze een geschikt materiaal gevonden hebben. Het bestaat uit een combinatie van de elementen lithium, titanium en fosfor in een sulfideverbinding. De kristalstructuur van deze ingewikkelde verbinding garandeert dat de lithiumionen voldoende bewegingsvrijheid hebben om het geheel als een efficiënte batterij te laten functioneren. Er is nog veel werk aan de winkel voor het proces kan worden gecommercialiseerd, maar de onderzoekers zijn ervan overtuigd dat ze met het materiaal aan dé batterij van morgen werken.
Anderen sleutelen vlijtig aan het verbeteren van de productieprocessen van de huidige versie van de batterijen. Duitse onderzoekers rapporteren in The Journal of Coatings Technology and Research dat ze lithiumionenbatterijen in hoog tempo kunnen produceren door het proces te versnellen van het aanbrengen van een geleidende coating op de elektrodes.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier