Amerikaanse advocaat wil gelijke rechten voor chimpansees
Een dierenrechtenorganisatie in de Verenigde Staten betoogt op grond van een oud rechtsbeginsel dat chimpansees hetzelfde basisrecht op vrijheid moeten krijgen als mensen.
In de VS wil een dierenrechtenorganisatie mensenrechten voor chimpansees. Dat bericht het Amerikaanse weekblad Time. In een rechtszaak doet de organisatie daarvoor een beroep op een rechtsprincipe op basis waarvan vroeger ook de slavernij werd afgeschaft.
De organisatie The Nonhuman Rights Group rond dierenrechtenadvocaat Steven Wise heeft in de staat New York een rechtszaak aangespannen om de chimpansee Tommy te erkennen als rechtspersoon. Tommy leeft in gevangenschap, maar met het proces wil Wise de mensaap weghalen bij zijn eigenaars en in een dierenreservaat plaatsen. De advocaat heeft ook plannen om een proces aan te spannen tegen de eigenaars van drie andere chimpansees.
Volgens de organisatie toont almaar meer wetenschappelijke onderzoek aan dat er een grote verwantschap bestaat tussen de mens en de chimpansee. In de ogen van Justitie worden de dieren echter nog altijd beschouwd als een vorm van bezit, zij het dat hun welzijn aan bepaalde wettelijke regels is onderworpen.
Habeas corpus
Met het proces tracht dierenrechtenadvocaat Wise het rechtsbeginsel habeas corpus voor het eerst toe te passen op een chimpansee. Volgens dat beginsel moet een gevangene binnen een bepaalde termijn in kennis worden gesteld van zijn aanklacht. Het rechtsprincipe wordt regelmatig toegepast in zaken waarbij een gevangene onwettig wordt vastgehouden.
In de rechtszaak wordt verwezen naar een Engels proces uit 1772. Toen werd de Amerikaanse slaaf James Somerset voor de rechtbank geleid, nadat hij was weggelopen van zijn Londense eigenaar Charles Stewart. De rechter oordeelde op grond van het principe habeas corpus dat Stewart het recht niet had om zijn ex-slaaf terug naar Jamaica te verschepen. Het vonnis gaf de aanzet tot de afschaffing van de slavernij in Engeland.
Jane Goodall
Wise is van plan om de bekende apenonderzoekster Jane Goodall als getuige op te roepen in de zaak. Onder meer met haar expertise hoopt hij het hof ervan te overtuigen dat ook chimpansees het vermogen hebben om te denken en dat ze daarom hetzelfde basisrecht op vrijheid verdienen als de mens. (YD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier