Alles wat u moet weten over de zonsverduistering
Het is sinds 1999 geleden dat we in ons land nog eens een grote zonsverduistering hebben mogen meemaken. En de volgende is pas in 2026. Mis dit schouwspel dus niet.
Volg de zonsverduistering op 20 maart LIVE op Knack.be
Wat is een zonsverduistering nu ook al weer?
Een zon-eclips vindt plaats wanneer de maan voor de zon passeert. Daardoor wordt het licht van de zon ontnomen en de Aarde verduisterd. Eigenlijk zouden we dus van een ‘Aardeverduistering’ moeten spreken. De zon is 400 keer groter dan de maan, maar ligt tegelijk ook 400 keer verder weg. Wanneer u zich dus op de juiste plek op Aarde bevindt, dan is de overlapping compleet.
In België gaat het deze keer om een gedeeltelijke zonsverduistering. Op het hoogtepunt van de eclips zal 80 procent van de zon door de maan bedekt zijn en krijgen we een smiley-eclips te zien.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wanneer begint de show?
De eclips begint om 09.28 uur. Om 10.35 uur zal een ook voelbare bedekking van zowat 80 procent van de zon te zien zijn. Dan verschijnt er een lachend mondje aan de hemel. Het spektakel eindigt om 11.46 uur. Helaas zal het vrijdag vrij bewolkt zijn, waardoor het zicht niet optimaal zal zijn. Verwacht ook geen complete duisternis. Het gaat hoogstens een klein beetje schemeren. Maar dat er iets ‘mis’ is met de zon, zal u zeker niet ontgaan.
Sinds de eclips van 1999 hebben we geen zonsverduistering van dit kaliber meer meegemaakt en het wordt wachten tot 2026 eer er weer zo’n spektakel te zien zal zijn. In 2021 zal er wel een gedeeltelijke zonsverduistering plaatsvinden waarbij de zon voor 29 procent zal bedekt zijn.
Waar moeten we zijn?
Wie de hele eclips wil zien, moet cruisen in een gebied op de Atlantische Oceaan, of naar plaatsen als de Faeröereilanden of Spitsbergen trekken.
Mogelijk verkeersproblemen
In Groot-Brittannië werd al gewaarschuwd voor een verkeerschaos omdat de eclips er midden in de ochtendspits plaatsvindt. Het is daar immers een uur vroeger dan in ons land. In België zal de grootste drukte al voorbij zijn, maar toch bestaat het gevaar voor ongevallen als chauffeurs vanaf 9.30 uur massaal hun ogen naar de hemel opslaan.
Vrees voor een blackout
We zijn de winter doorgekomen zonder de zo gevreesde blackout, maar met de eclips zou het weleens zo ver kunnen zijn. De gedeeltelijke zonsverduistering zal wegen op de productie van zonnepanelen, die minder elektriciteit zullen produceren. Als de maan voor de zon schuift rond 10.30 uur veroorzaakt dat een plotse daling en vervolgens opnieuw een plotse stijging van de elektriciteitsproductie door zonnepanelen. Als het aanbod zakt, kan de stroom uitvallen, als het aanbod weer plots stijgt, dreigt overbelasting.
‘De maximale impact voor België bedraagt 1.300 MW, maar zal wellicht kleiner uitvallen’, aldus hoogspanningsbedrijf Elia. Volgens Elia is iedereen zich echter goed aan het voorbereiden. ‘De verschillende marktspelers zoeken naar alternatieven en als er toch nog een onevenwicht dreigt tussen vraag en aanbod, dan kunnen we nog altijd centrales opstarten.’
Hou het veilig!
Heel wat mensen denken dat een zonnebril volstaat om de zonsverduistering gade te slaan. Fout! Ook huis-, tuin- en keukenmiddeltjes als een filmrolletje, cd, dvd of computerdiskette laat u maar beter in de kast liggen. Alleen een eclipsbrilletje is aan te raden om te vermijden dat u onherstelbare schade aan uw netvlies oploopt en het zicht van een mol krijgt.
Of u kan uiteraard ook terecht bij de Vlaamse volkssterrenwachten om het gebeuren veilig te volgen.
Meer info op www.eclips2015be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier