Gezondheid Hoe schadelijk zijn microplastics voor onze gezondheid? ‘Mensen beseffen niet waar plastic allemaal in zit’
Wetenschap Wetenschap Lang zullen we leven! Worden onze kinderen straks allemaal ouder dan 100 jaar? Vooruitgangsoptimisten zijn ervan overtuigd dat mensen weldra 150 jaar zullen worden. Maar uit recent onderzoek blijkt dat onze levensverwachting veel minder snel stijgt dan gedacht. ‘We hebben het menselijke leven al enorm kunnen rekken, maar er lijkt toch een plafond te zijn.’
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: mannetjes dwingen vrouwtjesjuffers tot kamasutra-achtige acrobatieën Libellen behoren tot de soorten waarvan de jeugd er helemaal anders uitziet dan de volwassen vorm. Libellenlarven leven onderwater en zijn voor hun biotoopgenoten monsterachtige vreetmachines, terwijl de adulten van zeker de kleinere soorten – juffertjes geheten – als fragiele elfjes boven water dartelen. De meeste libellen overwinteren als larve in het plantaardig afval op …
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom kunnen olifanten niet springen? Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom kunnen olifanten niet springen?
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: de draaihals is een speciaal vogeltje met een gekke reputatie Draaihalzen kun je in theorie overal te zien krijgen, vooral tijdens de trekperiodes in de lente en de herfst. Dan verzeilen ze op de gekste plekken, zoals banale zandweggetjes, grazige tuinen of een afgelegen duintje.
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom hebben we wijsheidstanden? Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom hebben we wijsheidstanden?
Wetenschap Wetenschap Batist Geldhof (29) detecteert stress bij planten ‘Planten worden nog te vaak als iets puur decoratiefs gezien, als iets om huiskamers op te fleuren of om tuinen gezelliger te maken’, zegt bio-ingenieur Batist Geldhof. ‘Ze zijn veel meer dan dat: zonder planten is er geen leven mogelijk op onze planeet. Ze staan in voor de productie van zuurstof, ze zuiveren de lucht …
Technologie Technologie Van Facebook tot TikTok: fake news is minder bedreigend dan u denkt Wetenschappers buigen zich over de verspreiding van fakenewsberichten. Hun impact lijkt vooralsnog bescheiden te zijn. Maar de opmars van artificiële intelligentie kan dat veranderen, in slechte én in goede zin.
Opinie | Thomas Craenen Opinie | Thomas Craenen 'Sluiten we vrede met de natuur of zijn we tevreden met een groen strikje rond onze economie?' Op de laatste dag van de COP 16 rond biodiversiteit, maakt Thomas Craenen van Broederlijk Delen de balans op, en lijst hij op wat er nu zou moeten gebeuren. 'België en de EU moeten de lat hoger leggen en werk maken van structurele oplossingen.'
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom heeft flessenwater een vervaldatum? Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom heeft flessenwater een vervaldatum?
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: waarom veel mensen liever geen geep op hun bord willen Als je biologische informatie over een zeevis zoekt, krijg je haast automatisch een eindeloze rij aanbevelingen over hoe de vis te vangen en klaar te maken. Ergerlijk. Maar voor de geep ligt het een beetje anders.
Wetenschap Wetenschap Van gedragsstoornissen tot parkinson: hoe pesticiden ook onze hersenen vervuilen Chemische vervuilers zijn alomtegenwoordig in onze onmiddellijke leefomgeving. Ze zitten zelfs in ons lichaam. Het verlies aan biodiversiteit verergert de problemen nog.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: waarom mannelijke boktorren tijdens knokpartijen elkaars antennes proberen te breken Timmerboktorren zijn kevers die 1 tot 2 centimeter groot worden. Met hun grijsbruine schutkleur vol donkere vlekken zijn ze uitstekend gecamoufleerd voor een veilig leven op hun voornaamste biotoop: dood dennenhout.
Wetenschap Wetenschap De tien dodelijkste aardbevingen De aardbeving van Japan is een van de zwaarste ooit. Een blik op de dodelijkste aardbevingen in de geschiedenis.
Klimaat Klimaat Hoe tuinbouwbedrijven geld verdienen aan een Vlaamse klimaatmaatregel Veel overheidsmaatregelen tegen de klimaatopwarming zijn ondoeltreffend of zelfs contraproductief. Zoals in de Vlaamse tuinbouw.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: hoe gevaarlijk is de zandbakworm voor kinderen? Veel mensen willen het niet weten, maar onze lichamen vormen een uitstekende biotoop voor een hele reeks organismen die we niet per se koesteren. Zo zijn wij een veilige haven voor nogal wat wormen.
Gezondheid Gezondheid Arrogant en buitensporige nood aan bevestiging: zo herken je een narcist. In haar boek Narcistisch misbruik in de liefde beantwoordt auteur en autoriteit op het gebied van narcisme Mjon van Oers vijftig vragen over (leven met) narcisten. Knack biedt u graag drie vragen en antwoorden aan. Hoe herken je een narcist, wat zijn typisch narcistische eigenschappen, en wat is het verschil tussen een psychopaat, een sociopaat en een narcist?
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: waarom zwaait de witte kwikstaart zo met zijn staart? Witte kwikstaarten zijn mooie, maar vreemde beestjes. Ze lijken alomtegenwoordig in onze contreien, maar écht talrijk zijn ze niet.
Natuur Natuur Arachnofobie: kruipen spinnen 's nachts echt in onze monden? Er zijn bijna geen gevaarlijke spinnen in Europa, maar toch zijn mensen er altijd banger voor geweest dan voor bijna elk ander dier. ‘Eeuwenoude christelijke demonisering van de spin is daar niet vreemd aan.’
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: de marmerschelp als sierraad van de prehistorische mens Veel speciaals lijkt er over de marmerschelp niet te vertellen. Ja, ze is mooi, met haar marmerachtige, bruingeel-witte kleurpatroon en haar twee bijna perfect symmetrische kleppen, die na haar dood nog lange tijd aan elkaar blijven hangen. Bovendien is ze eetbaar en zelfs lekker – in andere talen heeft ze namen als ‘zeeamandel’ en ‘bitterzoet’ …
Wetenschap Wetenschap Mentale gezondheid: een beetje bang zijn is best oké Vooral bij jongeren nemen angstgevoelens toe. Waarom? Is dat erg? En wat is de functie van bang zijn?
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: waarom de vrouwtjes van de holenspin manvriendelijk door het leven gaan Mede door de inbreng van Belgische spinnenkenners, verenigd in de Belgische Arachnologische Vereniging (Arabel), kreeg de holenspin de eer om dit jaar als twintigste ambassadeur van de fascinerende spinnenwereld te fungeren: ze werd verkozen tot ‘Europese spin van het jaar’. De holenspin is de enige vertegenwoordiger van de holenspinfamilie in onze contreien – de familie …
Wetenschap Wetenschap Moe door het leven: welkom in de eeuw van de uitputting De medische wereld breekt zich het hoofd over de sluimerende epidemie van deze tijd: vermoeidheid. Moe zijn lijkt in de samenleving geen optie meer.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: nee, sperwers eten geen hondjes Sperwers worden steeds meer in tuinen gezien, zeker waar vogels gevoederd worden.
Wetenschap Wetenschap Worden wolven en beren vogelvrij in Europa? Wolven en beren beleven een revival in Europa. Maar nu lijkt de Europese Commissie zich op te maken om de bescherming van wolven en beren terug te schroeven.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: het mysterie van het piepkleine dwergpuntje en de grote eieren Met een lengte van maximaal 1,5 millimeter is het dwergpuntje het kleinste slakje in onze contreien.
Wetenschap Wetenschap Eerste commerciële ruimtewandeling ooit: 'Van hier lijkt het een perfecte wereld' Voor het eerst hebben burgers een ruimtewandeling gemaakt.
Gezondheid Gezondheid De magie van stilte: ‘Stilte kan je helpen om te stoppen met piekeren’ Stilte kan heilzaam zijn, maar wordt evengoed als foltermethode gebruikt. In zijn stiltestudies gaat de Duitse onderzoeker Eric Pfeifer op zoek naar hoe mensen door uitwendige rust inwendig rust kunnen vinden.
Wetenschap Wetenschap De twijfels van kosmoloog Thomas Hertog: ‘Zelfs natuurwetten zijn geen ultieme, onveranderlijke waarheden’ ‘Toen ik in de humaniora zat, en later aan de universiteit natuurkunde studeerde, stelden onze leraars natuurwetten zoals de wet van Newton voor als hogere wiskundige waarheden. Men was er toen ook van overtuigd dat er een alomvattende natuurwet bestond, één vaststaande formule die het hele heelal verklaart. In A brief history of time poneerde …
Technologie Technologie Gehavende ruimtecapsule keert terug zonder bemanning De Boeing-ruimtecapsule Starliner heeft zich in de nacht van vrijdag op zaterdag om 00.04 uur losgekoppeld van het het internationaal ruimtestation ISS. Dat was te zien tijdens een live-uitzending van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De twee astronauten die zich op de heenvlucht bevonden, blijven in het ISS door problemen met het ruimteschip.
Wetenschap Wetenschap In memoriam Michel Siffre (85): de ontdekkingsreiziger van de tijd De Franse speleoloog Michel Siffre, die bekend was om zijn onderzoek naar de interne biologische klok van de mens, is op 85-jarige leeftijd overleden.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: waarom de steenmarter toch vooral een nuttig dier is Floere het fluwijn heeft niet dezelfde literaire renommee als Reinaert de vos, maar hij zou het wel verdienen. Zeker nu hij recent Vlaanderen heroverd heeft.
Gezondheid Gezondheid Verminder zelf uw risico op dementie: ‘Alleen sudoku’s oplossen is niet genoeg’ Dementie – zo wordt almaar duidelijker – is niet louter een ziekte van het brein, maar een complexe aandoening waarbij het hele lichaam betrokken is. Het goede nieuws? U hebt het zelf voor een groot deel in de hand.
Wetenschap Wetenschap Kunnen planten 'denken'? Wetenschappers ontdekken verrassende eigenschappen die planten dichter bij dieren brengen Wetenschappers stellen vast dat planten over veel meer mogelijkheden beschikken dan wij tot dusver bereid waren aan te nemen.
Wetenschap Wetenschap De wereldbevolking kantelt: vergrijzing in het Noorden, babyboom in het Zuiden De rest van de eeuw zal de menselijke bevolking er compleet anders uitzien dan vandaag. Dat vraagt enorme inspanningen van het beleid, maar dat kijkt niet zo ver vooruit.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: ook een eenvoudig diertje als de steurgarnaal kan persoonlijkheid etaleren De garnalen die kinderen op onze stranden met een netje uit bij laagwater achtergebleven poeltjes scheppen, zijn niet zelden steurgarnalen. De diertjes zijn grotendeels doorschijnend en worden tot vijf centimeter lang. Ze kunnen een breed gamma aan biotopen en omgevingsomstandigheden aan, zodat ze een ruime verspreiding kennen. Temperatuur en zoutgehalte van het water mogen fors …
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans' Beestenboel: voor het eerst heeft de vijgenwesp zich in België voortgeplant Je hoeft niet naar speciale biotopen te trekken om biologische primeurs te pakken te krijgen. Dierenarts Kristof Baert van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) ontdekte op 1 mei in een vijgenboom in zijn Oost-Vlaamse tuin een larve van een vijgenwesp. Op de foto die hij van het beestje maakte, is niet meer te …
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Wat moet je eten om groter te worden? "Goed eten om groot en sterk te worden." Klopt het wat de bomma zegt terwijl ze nog een extra schep aardappelen en spek aan een 12-jarige geeft? Worden kinderen die veel eten echt groter? Of is het belangrijker wàt je eet. Prof. dr. Carl Lachat van de Universiteit Gent doet onderzoek naar voeding en groei(achterstand) en legt in deze video uit hoe je zo groot mogelijk wordt.
Wetenschap Wetenschap Onderzoek naar tweelingen: hoe gelijk zijn ze écht? De psychologe Nancy Segal onderzoekt bij een-eiige tweelingen in hoeverre persoonlijkheid in de genen verankerd is. Ze geeft antwoord op de aloude vraag wat is aangeleerd en wat is aangeboren.
Wetenschap Wetenschap Bodemexpert Toby Kiers wil de fungi redden: 'Schimmels zijn van onschatbare waarde' Evolutiebioloog Toby Kiers (47) is een van ’s werelds grootste kenners van het leven onder de grond. De strijd die daar woedt, doet sterk denken aan de markteconomie. ‘Wij willen het onzichtbare zichtbaar maken.’ Het gebeurde onder een vijgenboom in de tropen. Toby Kiers was 19 jaar, had de Verenigde Staten en haar universiteit verlaten en hoopte …
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: het waterhoen houdt er een complex gezinsleven op na Waterhoentjes zijn alomtegenwoordig in ons landschap. Ook wereldwijd hebben de bruinzwarte ralletjes met de lange groene tenen en opvallende rode snavel met gele punt een ruime verspreiding. Vóór taxonomen ze opsplitsten in verschillende soorten, was hét waterhoen bijna een kosmopoliet. ‘Onze’ versie van de soort komt voor in grote delen van Afrika en Eurazië – …
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: de oliekever maakt het zichzelf nogal moeilijk Oliekevers danken hun naam aan de olieachtige stof die ze uit hun kniegewrichten afscheiden, en die een irritante – dikwijls als ‘blaartrekkende’ omschreven – werking heeft. Ze gebruiken ze ter verdediging. Een voorbeeld is de Spaanse vlieg, die helemaal geen vlieg is, maar een kever. Ze is in poedervorm lang als een afrodisiacum beschouwd, maar …
Wetenschap Wetenschap Geld en geluk (deel 3): wanneer zijn we het gelukkigst? Maakt geld gelukkig? Enigszins wel, zo blijkt uit onderzoek, maar we zijn het gelukkigst bij sociaal contact, interactie met andere mensen. Het allergelukkigst zijn we als we seks hebben.
Wetenschap Wetenschap Jong Talent: Cato Philips (26) onderzoekt gehoorverlies op de werkvloer ‘Gehoorverlies bij volwassenen heeft niet alleen een invloed op het leven van de patiënt. Mensen met gehoorverlies vallen vaker uit op het werk, wat ook grote maatschappelijke kosten met zich meebrengt.’ Dat vertelt Cato Philips, die voor haar doctoraat de impact van ernstig gehoorverlies op volwassenen onderzoekt. Samen met haar promotoren organiseert ze ook het …
Wetenschap Wetenschap Geld en geluk (deel 2): waarom zijn we niet gelukkiger dan onze ouders? Maakt geld gelukkig? Uit onderzoek blijkt in elk geval dat we niet gelukkiger zijn dan onze ouders, al zijn we er qua inkomen, comfort en welstand enorm op vooruitgegaan. Hoe komt dat?
Wetenschap Wetenschap Geld en geluk (deel 1): waarom maakt geld ons niet zomaar gelukkig? Het is een steeds terugkerende vraag: maakt geld gelukkig? Zijn rijke mensen gelukkiger? En indien ja, is dat dan omdat ze veel geld hebben? Wetenschappers onderzoeken die vragen al decennialang. Wat leren de recentste onderzoeksresultaten?