Werkgeversorganisaties: CETA-akkoord blokkeren is ‘rampzalig’
Onverantwoordelijk, onbegrijpelijk en rampzalig. Dat is de teneur in een gemeenschappelijk persbericht van een reeks werkgevers- en ondernemersorganisaties, verstuurd nadat Waals minister-president Paul Magnette (PS) liet weten dat hij de federale regering geen toestemming geeft om het CETA-vrijhandelsakkoord tussen Canada en de EU te ondertekenen.
Voor het Waals parlement verklaarde minister-president Paul Magnette (PS) vandaag dat België het akkoord niet zal ondertekenen op 27 oktober. ‘Laat ons dit op tafel leggen en er opnieuw over discussiëren’, zei Magnette, tot grote woede van een reeks Belgische werkgevers- en ondernemersorganisaties.
‘Een Belgische blokkering van de ondertekening van CETA op Europees niveau is rampzalig voor het internationale imago en de geloofwaardigheid van België ten aanzien van zijn Canadese, Europese en internationale partners’, zo staat in het persbericht. ‘Daarbij komt nog dat de geloofwaardigheid van het Europese handelsbeleid een zware deuk zal krijgen, terwijl de EU tegelijkertijd onderhandelingen voert met andere internationale partners zoals de VS, Japan en China.’
Volgens de werkgevers is CETA ‘een ambitieus en evenwichtig akkoord, dat de handel en de investeringen in beide richtingen zal stimuleren en nieuwe commerciële kansen zal creëren voor de ondernemingen – waaronder de kmo’s – van de drie gewesten’.
VBO, Unizo, Boerenbond, Voka, Beci, UWE en AVED roepen de gezamenlijke Belgische overheden op om zo snel mogelijk overleg te plegen, opdat België het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada zou kunnen ondertekenen.
(Belga/SK)
CETA, het Canadees-Europese handelsverdrag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier