Zwitsers verwerpen hoogste minimumloon ter wereld
Driekwart van de Zwitsers wil niet weten van een minimumloon van 22 Zwitserse frank (18 euro) per uur. Ook de aankoop van 22 gevechtsvliegtuigen wordt afgewezen, blijkt uit een referendum.
77 procent van de Zwitsers heeft zich uitgesproken tegen het minimumloon, dat het hoogste ter wereld zou worden. 22 Zwitserse frank per uur stemt overeen met een minimummaandloon van 4.000 frank (3.276 euro).
Het referendum over het minimumloon kwam er op verzoek van vakbond SGB (Schweizerische Gewerkschaftsbund), gesteund door de socialistische en groene partijen. De vakbond is van mening dat de Zwitserse economie zich een dergelijk hoog minimumloon kan veroorloven, en dat het zelfs nodig is om fatsoenlijk te kunnen leven in het rijke Alpenland.
Geen minimumloon
Regering en parlement in Bern en alle economische bonden en verenigingen hadden zich verzet tegen het voorstel van de vakbonden uit vrees voor banenverlies. Uit opiniepeilingen moest blijken dat 60 procent van de Zwitserse bevolking zich zou kanten tegen dat minimumloon.
“Als het initiatief was goedgekeurd zou dat ongetwijfeld geleid hebben tot het schrappen van banen , met name in afgelegen en structureel zwakkere regio’s , ” verklaarde Zwitserse minister van Economie Johann Schneider – Ammann op een persconferentie.
Zwitserse kiezers stemmen meestal tegen voorstellen waarvan ze vrezen dat ze het economische succes en het concurrentievermogen van het land in gevaar brengen.
Geen gevechtsvliegtuigen
Zondag werd ook een referendum gehouden over de aankoop van 22 Zweedse Gripen-gevechtsvliegtuigen van Saab. Ook dat voorstel werd door de Zwitsers negatief beoordeeld. De afwijzing is een afknapper voor defensieminister Ueli Maurer, die de aankoop zeer genegen was. Uiteindelijk werd de aankoop van 22 gevechtsvliegtuigen – voor een bedrag van 2,56 miljard euro – maar nipt (53,4 procent stemde tegen) verworpen.
Volgens de regering heeft Zwitserland moderne straaljagers nodig- die onder meer worden gebruikt om het luchtruim boven Davos tijdens het World Economic Forum (WEF) te bewaken – ‘om zijn strijdkrachten te ondersteunen en de stabiliteit van het land te verzekeren’.
De ‘nee’-stem tegen de Gripen-straaljagers komt vrij onverwacht, aangezien de Zwitserse bevolking zich in een referendum in september 2013 nog met grote meerderheid had uitgesproken voor het behoud van de militaire dienstplicht in het land.
“Dit resultaat veroorzaakt een lek in de beveiliging van Zwitserland, ” zei minister van Defensie Ueli Maurer zondag in een reactie op het referendum. “We zullen er alles aan doen om dat lek in de huidige moeilijke omstandigheden zo snel mogelijk te dichten,” voegde de minister eraan toe.
(AFP/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier