Zwitserland voert ’13e maand’ in bij het wettelijk pensioen

© Getty

Zwitserland zal een “13e maand” invoeren bij het wettelijk pensioen, naar analogie met de 13e maand bij het loon. Bij een referendum sprak een meerderheid van de bevolking en de kantons zich zondag uit voor het voorstel van de vakbonden, zo meldt instituut gfs.bern.

Volgens een officiële tussenstand van de Zwitserse overheid even voor 14 uur heeft bij een opkomst van 58 procent bijna 61 procent ‘ja’ gestemd. Het tellen blijft intussen voortgaan.

Het is de eerste maal dat een voorstel van de bonden het bij een referendum haalt. Vakbondskoepel Union syndicale suisse lanceerde het voorstel samen met vrouwen- en ouderenorganisaties. Concreet wordt een uitkering van een bijkomend wettelijk pensioen gevraagd. Het bedrag moet gelijk zijn aan de maandelijkse uitkering. Dat komt neer op een pensioenverhoging van 8,3 procent per maand. Het voorstel vindt zoals vooraf aangegeven in de peilingen niet alleen ingang op links, maar ook elders. De hoge inflatie en het verlies van koopkracht zijn daar niet vreemd aan.

Hoe de zogenaamde “13e rente AVS” van de “Assurance-vieillesse et survivant” (AVS) concreet moet georganiseerd worden, moet nog bepaald worden. Regering en parlement komen daarbij aan zet. Hierover zegt het voorstel van de bonden immers niet. Ofwel is er een jaarlijkse uitkering, ofwel een overeenstemmende verhoging van het maandelijks pensioen.

Partner Content