Zwijggeld Trump: rechter stelt strafmaat uit tot na verkiezingen

Rechter Juan Merchan in een rechtbankschets. © REUTERS
Rudi Rotthier vanuit de VS

Juan Merchan, de rechter in Manhattan, heeft de strafmaat in de rechtszaak tegen Donald Trump voor de tweede keer uitgesteld. Hij zal zijn besluit op 26 november – dus na de presidentsverkiezingen van 5 november – bekendmaken. Of de veroordeling overeind blijft, zal hij ook na de verkiezingen beslissen. De beslissing is een overwinning voor Donald Trump.

Donald Trump werd in mei veroordeeld door een unanieme jury in de zogenaamde zwijggeldstrafzaak.

Donald Trump werd schuldig bevonden aan overtreding van de kieswet en documentenfraude bij het uitbetalen van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels.

Rechter Juan Merchan kondigde oorspronkelijk zijn strafbepaling aan voor juli. Maar nog voor die datum had het Hooggerechtshof de presidentiële immuniteit in een uitspraak verbreed, wat Trumps advocaten in staat stelde bezwaar te maken tegen delen van de getuigenissen, die sloegen op de periode dat Trump president was en op gesprekken met de toenmalige president. Trumps verdediging vroeg dat de veroordeling nietig verklaard zou worden.

Merchan stelde toen dat hij in september met een reactie op de bezwaren van de Trumpadvocaten zou komen, en op 18 september – als dat nog van toepassing was – met de strafmaat.

‘Hoe onverdiend ook’

Vrijdag maakte hij bekend dat die twee uitspraken uitstelt tot na de verkiezingen, ‘gelet op het unieke tijdssegment waarin deze zaak zich bevindt’.’Deze zaak heeft een unieke plaats in de geschiedenis van dit land’, schrijft hij ook – het gaat namelijk om de eerste veroordeling van een ex-president. ‘De strafmaat zal worden uitgesteld om de schijn te vermijden – hoe onverdiend ook – dat ze beïnvloed is of probeert invloed uit te oefenen op de komende presidentsverkiezingen, waarin de gedaagde kandidaat is.’ De procureur wist zich te vinden in het uitstel, suggereert de rechter.

Merchan zal, belooft hij, kort na de verkiezingen bepalen wat hij met de bezwaren van de verdediging doet, en op 26 november de strafmaat bepalen.

Het uitstel kan andere problemen opleveren. Wat als Trump tot president verkozen wordt: gaat de straf dan in tot 20 januari, de dag dat hij beëdigd wordt en zichzelf gratie kan verlenen? In het andere geval – als Harris wint – zal ofwel uittredend president Biden ofwel Harris zelf moeten beslissen of de straf uitgevoerd wordt dan wel gratie de betere optie is.

Het uitstel is een overwinning voor Donald Trump, die in elk geval zonder strafmaat de verkiezingen ingaat. Geen enkele van de vier strafzaken die tegen hem lopen, zal afgerond zijn voor de verkiezingen, en alleen in deze zaak – de minst ernstige van de vier – kwam het tot een veroordeling (zonder strafmaat).

Partner Content