Zuid-Korea provoceert Noorden met gigantische kerstboom

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Zuid-Korea heeft toestemming gegeven voor de bouw van een toren in de vorm van een kerstboom bij de Noord-Koreaanse grens. Pyongyang dreigde de vorige kersttoren nog te bombarderen.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft een christelijke groep toestemming gegeven voor de bouw van een negen meter hoge toren in de vorm van een kerstboom. Niets speciaals gezien de tijd van het jaar, ware het niet dat de toren langs de grens met Noord-Korea zal staan.

Provocerend lichtspektakel

Enkele maanden terug haalde het Zuid-Koreaanse leger de vorige versie – 20 meter hoog – nog neer. De 43 jaar oude toren met kruis zou onstabiel en dus gevaarlijk geworden zijn. Maar conservatieve christenen en activisten die tegen het Noorden gekant zijn, vonden dat Seoul met die beslissing toegaf aan de druk van Pyongyang.

Noord-Korea zag het jaarlijkse lichtspektakel van de ‘kerstboom’ namelijk als een provocatie, als psychologische oorlogsvoering en dreigde ermee de constructie te bombarderen als die niet werd weggehaald.

De stalen toren stond op een heuvel en de lichtjes waren tot in het geïsoleerde Noorden zichtbaar. Hoewel religieuze vrijheid in de Noord-Koreaanse grondwet is opgenomen, bestaat het niet in de praktijk: religieuze activiteiten worden beperkt tot die van officiële groepen die aan de overheid verbonden zijn.

De verlichting van de toren was afhankelijk van de spanningen tussen beide staten. Het maakte deel uit van de propaganda van beide Korea’s langs de grens, vooral tijdens de Koude Oorlog. In 2004 werd de verlichting uitgeschakeld om een einde te maken aan die propaganda. Maar in 2010 gingen de lichten weer aan, nadat een Zuid-Koreaans oorlogsschip tot zinken was gebracht door – volgens Seoul – een Noord-Koreaanse onderzeeër. Ook nu is de spanning weer te snijden, na een aantal kleine disputen langs de grens terwijl er onderhandeld wordt over een akkoord om gesprekken te hervatten.

‘Catastrofale impact’

Pyongyang waarschuwde na het neerhalen van de vorige toren nog voor de ‘catastrofale impact’ die de bouw van een nieuwe toren zou teweegbrengen, zo schrijft The Guardian. Het staatsagentschap KCNA zei dat ‘de toren geen religieus symbool is, maar een symbool van manische pogingen om spanning te creëren langs de grens en gewapende conflicten te provoceren.’

Op dezelfde plaats zal de nieuwe constructie verlicht worden van 23 december tot 6 januari, aldus het ministerie van Defensie in The New York Times. ‘We zijn ingegaan op de vraag om religieuze activiteiten te beschermen en eren de wens van de groep (de Christelijke Raad van Korea) om de toren te verlichten in de hoop vrede te bereiken op het Koreaanse schiereiland’, verklaarde Kim Min-seok, woordvoerder van het ministerie, in de krant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content