Zuid-Afrika: ANC ver van meerderheid met twee derden van de stemmen geteld

Een lange rij aan een kiesbureau. © Belga

Het ziet er naar uit dat het ANC, dat dertig jaar alleen regeerde in Zuid-Afrika, op zoek moet naar een coalitiepartner voor de volgende regering. Met twee derden van de stemmen geteld, na de verkiezingen van afgelopen woensdag, haalt de partij nog geen 42 procent van de stemmen.

In 2019 scoorde het ANC nog meer dan 57 procent.

De partij van Nelson Mandela heeft wel nog een grote voorsprong op de tweede partij: de Democratic Alliance haalt 22,6 procent.

Zoals verwacht maakt de omstreden oud-president Jacob Zuma en zijn recent opgerichte links-populistische partij Umkhonto We Sizwe een grote doorbraak. Zij zijn nu goed voor ruim 12 procent van de stemmen. De Economic Freedom Fighters, die in dezelfde links-populistische vijver vissen, gaan licht achteruit,  naar 9,5 procent. 

De opkomst bedraagt momenteel 58,5 procent, een daling in vergelijking met 2019. Toen gingen twee op de drie Zuid-Afrikanen stemmen.

De definitieve resultaten worden ten vroegste zaterdag verwacht.  De 400 nieuw verkozen parlementsleden zullen vervolgens de nieuwe president verkiezen. In de Zuid-Afrikaanse Nationale vergadering zullen de ANC-parlementsleden dus op zoek moeten naar allianties en zullen ze moeten onderhandelen. Welke formule het zal worden, is nog koffiedik kijken voor analisten en waarnemers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content