Hubert Van Humbeeck

‘Zijn bromance met Poetin maakt Kim Jong-un stoutmoedig’

De inzet van Noord-Koreaanse troepen in de oorlog tegen Oekraïne zorgt voor beroering. Hier en in Oost-Azië.

Het was nog niet echt in Oekraïne zelf, maar vorige week zette Rusland voor het eerst soldaten uit Noord-Korea in aan het front. Dat ze in het kleine stukje Rusland in actie kwamen, dat vorige zomer onverhoeds door Oekraïne werd bezet, maakt op zichzelf weinig uit. Europese en Aziatische bondgenoten van de Verenigde Staten en het Westen lieten weten dat de inzet van de Noord-Koreanen een belangrijke escalatie van de oorlog is. Met de Noord-Koreanen aan het front is het conflict toch verder op weg om een meer globale oorlog te worden.

De toenadering tussen Vladimir Poetin en de Noord-Koreaan Kim Jong-un komt de twee partijen goed uit. In ruil voor ladingen granaten, raketten en nu dus ook soldaten krijgt Noord-Korea economische en militaire steun – denk vooral gewoon aan voedsel en olie. De grote vrees van het Westen, en dan zeker van Zuid-Korea, is dat Rusland de Noord-Koreanen ook de technologie bezorgt om zijn nucleaire arsenaal verder te ontwikkelen. Kim voelt zich dezer dagen in elk geval sterk. Zuid-Korea wordt tegenwoordig als een vijandige staat omschreven. Een vreedzame hereniging van het schiereiland wordt als onmogelijk afgedaan.

In Chinese sociale media worden vragen gesteld over de nieuwe, warme relatie tussen Rusland en Noord-Korea.

De hele ontwikkeling geeft de grote buur van Noord-Korea in Peking kriebels. China ziet dat zijn invloed in Pyongyang taant en vreest dat het de controle verliest over wat daar gebeurt. Het heeft rechtstreeks geen commentaar op de inzet van Noord-Koreaanse soldaten in Oekraïne. Maar in Chinese sociale media, die normaal gesproken stevig aan de ketting liggen, worden vragen gesteld over de nieuwe, warme relatie tussen Rusland en Noord-Korea. En dat die de Chinese belangen niet dient.

Peking is met name bang dat het door zijn defensiepact met Noord-Korea in een nieuwe en misschien wel nucleaire oorlog op het Koreaanse schiereiland wordt meegesleurd. Eigenlijk kijkt het, zoals Rusland en Noord-Korea, met belangstelling toe hoe de macht van het Westen in Oekraïne op de proefbank wordt gelegd.

Maar zijn bromance met Poetin maakt Kim stoutmoedig. Hij provoceerde Zuid-Korea voor het eerst in een jaar met de test van een intercontinentale ballistische raket. Het moet gezegd dat ook Zuid-Korea zich niet onbetuigd laat. De Noord-Koreanen aan het Oekraïense front zorgen zo niet alleen hier voor kopzorgen, maar ook aan de andere kant van het Euraziatische continent. Met dien verstande dat dit allemaal met de verkiezing van Donald Trump snel weer helemaal anders kan zijn.

Lees meer over:

Partner Content