Samen eten en de eenzaamheid omarmen, dat kunnen we leren van de gelukkigste mensen ter wereld.
België staat dit jaar op de veertiende plaats in het World Happiness Report, een jaarlijkse studie gesponsord door de VN, dat is de hoogste plek ooit voor ons land. Finland, nochtans bekend om zijn lange winters en hoge belastingen, staat voor het achtste jaar op rij bovenaan, vóór 146 andere landen. Niet ver daarachter volgen Denemarken, IJsland en Zweden. Wat maakt de Noordse landen zo gelukkig?
Het World Happiness Report is gebaseerd op een enquête van onderzoeksbureau Gallup, waarin deelnemers hun leven een score op tien geven. Finnen gaven hun leven in de laatste equête gemiddeld een stevige 7,7 op 10 – meer dan de 6,9 van de Belgen en ruim boven het wereldwijde gemiddelde van 5,6. Helemaal onderaan de ranglijst, in het door oorlog geteisterde Afghanistan, gaven mensen amper 1,4 aan hun leven.
Of het nu gaat over de rol en invloed van vrouwen op de arbeidsmarkt of als we het aantal ‘doden uit wanhoop’ (zelfmoorden en fatale overdoses) tellen: altijd zitten de Noordse landen in de kopgroep van de meest stabiele, vooruitstrevende en veilige landen ter wereld. Ze behoren natuurlijk ook tot de rijkste ter wereld per inwoner, wat doorgaans een sterke invloed heeft op de tevredenheid over het leven.
Maar rijkdom verklaart niet alles. Want ook Latijns-Amerika scoort opvallend goed. Inwoners van di landen rapporteren een gelukkiger leven dan hun inkomensniveau zou doen vermoeden. In andere onderzoeken scoren Latijns-Amerikaanse landen zelfs beter dan de Noordse landen, bijvoorbeeld op factoren als ‘vaak lachen’ of een ‘gevoel van plezier ervaren’. Hoe kan dat? Een mogelijke verklaring ligt volgens onderzoekers in samen eten. Dat is een verrassend sterke voorspeller van subjectief welzijn, net zo doorslaggevend als inkomen en werkstatus.
Samen eten
Latijns-Amerika is een ‘wereldleider’ op het vlak van samen eten: mensen zouden er gemiddeld zo’n negen maaltijden per week delen met vrienden of familie. Ter vergelijking: in Zuid-Azië is dat minder dan de helft. Vaak samen eten zou zorgen voor sterkere sociale netwerken en minder eenzaamheid.
Het zou ook verklaren waarom het geluksgevoel in de Verenigde Staten en andere rijke landen daalt. Amerikanen eten steeds vaker alleen, wonen alleen en – als ze de keuze hebben – werken ze ook alleen. Volgens een recent onderzoek voelt 18 procent van de Amerikaanse jongeren zich bij niemand echt verbonden.
Dat is niet alleen in de VS zo. Ook in andere landen voelen mensen zich eenzaam en somber omdat hun belangrijkste sociale banden afbrokkelen. Maar ook daar tonen de Nordics een bijzondere houding: in Finland bijvoorbeeld wordt alleen zijn juist gekoesterd. Finnen zoeken de eenzaamheid graag op in hun mökki (zomerhuisje) – vaak in de sauna.
World Happiness Report: waarom Finland níét het gelukkigste land ter wereld is