Witte Huis verontschuldigt zich voor afwezigheid solidariteitsmars in Parijs
‘We hadden iemand moeten sturen met een hoger profiel’, geeft het Witte Huis toe, na de kritiek dat geen enkele Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleder de solidariteitsmars in Parijs bijwoonde.
De Amerikaanse overheid heeft zich geëxcuseerd voor haar afwezigheid afgelopen zondag op de solidariteitsmars in Parijs. ‘We hadden iemand moeten een sturen met een hoger profiel’, aldus het Witte Huis. De hoogst geplaatste afgevaardigde was de Amerikaanse ambassadrice in Parijs Jane Hartley. Om dit recht te zetten zakt John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, later deze week af naar Frankrijk, meldt BBC.
Naar schatting 1,5 miljoen mensen, onder wie meer dan 40 wereldleiders, namen in Parijs deel aan een historische ‘eenheidsmars’ tegen terrorisme en voor vrijheid. De deelnemers wilden hun afschuw uiten over de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo en gijzelingen in de Franse hoofdstad en daarrond. Bij het begin van de optocht wandelde de Franse president François Hollande vooraan arm in arm met onder anderen de Britse premier David Cameron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas.
Voorbereiden veiligheid president duurt langer dan 36 uur
Maar grote afwezige was wereldmacht VS, wat fel bekritiseerd werd in Amerikaanse media. De agenda’s van enkele hoogwaardigheidsbekleders werden door CNN onder de loep genomen, waarna geconcludeerd werd dat zowel president Barack Obama als vicepremier Joe Biden thuis waren zonder noemenswaardige afspraken. De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder was zondag zelfs in Parijs, maar hij liep niet mee in de mars. Hij was naar verluidt interviews aan het geven.
‘We hadden iemand van een hoger niveau moeten sturen’, geeft woordvoerder Josh Earnest van het Witte Huis toe. Naar verluidt had president Barack Obama zelf aanwezig willen zijn, maar kon dat niet wegens veiligheidsmaatregelen. De tijd tussen aankondiging van de mars en de mars zelf was te kort. Het nemen van voorzorgsmaatregelen voor een presidentieel bezoek nemen namelijk meer dan 36 uur in beslag.
Gemeenschappelijke waarden
Vanuit India bevestigt Kerry dat hij om ‘zijn medeleven met Frankrijk, een van Amerika’s oudste bondgenoten te uiten, het land zal bezoeken op zijn terugweg naar de VS’. ‘Ik wil benadrukken dat onze band met Frankrijk niet bepaald wordt door één bepaalde gebeurtenis. Het is een langlopende relatie met gemeenschappelijke waarden waaronder de vrijheid van meningsuiting’, klinkt het.
Obama bezocht afgelopen week wel de Franse ambassade in Washington om zijn steun en medeleven te uiten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier