Robbert de Witt

Wildeman Trump drijft landen in de armen van China

Robbert de Witt Adjunct-hoofdredacteur EW

Onder invloed van Trumps importtarieven keren steeds meer landen zich af van de Verenigde Staten. Door zijn harde koers zoeken onder meer de EU, Japan en Zuid-Korea naar economische zekerheid elders. China springt daarop in en breidt zijn wereldwijde invloed uit, schrijft Robbert de Witt.

Het is niet de zwakke, weifelende president die landen in de armen van China drijft, het is de president die zichzelf op de borst slaat omdat hij Amerika weer groot zal maken.

Joe Biden werd – met goede redenen – gezien als een zwakke tussenpaus, die te weinig kracht uitstraalde namens supermacht Amerika. Maar tijdens zijn presidentschap nam Europa wel meer afstand van China.

In de Verenigde Staten en zeker door Biden werd dit land al veel langer gezien als grote rivaal en niet als fijne handelspartner, en dat besef groeide eindelijk ook in Europa. China werd in 2019 door Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een speech neergezet als een ‘systeem-rivaal’.

China had moeite om Europa in te palmen

Het wegdraaien van China werd versterkt door de mannenvriendschap tussen Vladimir Poetin en Xi Jinping. Xi liet zijn Russische partner in crime weten dat zij een ‘vriendschap zonder grenzen’ hebben en steunde Rusland steeds in de oorlog in Oekraïne.

Tegelijk lukte het de Chinezen niet om de Europese leiders uit elkaar te praten, zoals bleek tijdens een mislukte tour door Europa van de Chinese minister van Buitenlandse ­Zaken in 2023. Van Rome tot München, steeds stuitte Wang Yi op vriendelijke afwijzing.

Precies dezelfde schijnvriendelijkheid waarmee de Chinese machthebbers zelf toegang tot de enorme Chinese markt beloofden – om vervolgens ijskoud eigendomsrecht te schenden en het eigen bedrijfsleven allerlei voordeeltjes te geven, zodat Europese bedrijven het uiteindelijk moesten afleggen tegen de Chinese concurrenten.

https://www.knack.be/nieuws/wereld/europa/giorgia-meloni-versus-trump-kan-zij-de-eu-belangen-verdedigen/

China werpt zich op als beschermer van de vrijhandel

Maar dankzij Trump zien de Chinezen weer mogelijkheden om Europa weg te lokken uit de Verenigde Staten en te gebruiken als afzetmarkt. Je hoeft niet eens heel goed op te letten om de instemming hierover te horen in Europa.

Als de Amerikanen ons laten vallen, kunnen we dan niet beter met China in zee? Tuurlijk, ook niet in alle opzichten een fris en vrij land, maar ja, de Verenigde Staten onder Trump, dat is toch ook een halve dictatuur? (Om dit te weerleggen: stel je eens voor wat er in China zou gebeuren als je massaal de straat op gaat tegen Xi, zoals nu gebeurt in Amerika tegen Trump.)

Terwijl Trump als een wildeman strooit met importtarieven, presenteert Peking zich als beschermer van de vrijhandel en internationale orde. Let wel: China is nog altijd een eenpartijstaat, waar alle regels en wetten ten dienste staan van de Chinese Communistische Partij.

Als je maar iets van kritiek laat horen op de partij die al zeventig jaar het land regeert – en verantwoordelijk is voor miljoenen doden zonder daarvoor ooit rekenschap te hebben afgelegd – dan staat de politie op je stoep. Vertegenwoordigers van dát land verkondigen vroom dat China de internationale orde beschermt, en de vrijhandel hoog in het vaandel heeft staan.

Zo was de Chinese onderminister van Financiën Liao Min daags na Trumps aankondiging vorige week in Londen en zei daar, bijna triomfantelijk: ‘Protectionisme werkt niet. China en het Verenigd Koninkrijk zien allebei de voordelen van globalisering die gebaseerd zijn op internationale samenwerking.’

https://www.knack.be/nieuws/wereld/china-heeft-een-wapen-waarmee-het-amerika-pijn-kan-doen-de-export-van-zeldzame-aardmetalen/

Regionale rivalen worden gepaaid door China

Een expert van een economische denktank in Sjanghai zei tegen financieel persbureau Bloomberg dat hij bijzonder optimistisch is over de gevolgen van de handelsoorlog voor zijn land. ‘Op Liberation Day begon het isolement van de Verenigde Staten.’ China heeft nu ‘een gouden mogelijkheid om de Amerikanen te verslaan in hun eigen spel’: internationale relaties versterken door het aangaan van handelsrelaties.

Niet alleen Europa ziet weer mogelijkheden in China en wordt gepaaid door dat land. Peking overlegde voor het eerst in vijf jaar met de regionale rivalen Zuid-Korea en Japan over een passend antwoord op Trumps handelsoorlog. Andere Aziatische landen die onder Biden voorzichtig kozen voor Washington, worden nu door Trump aangepakt. Vertrouwen in Amerika komt te voet en gaat te paard.

Zo bezien was het vorige week inderdaad bevrijdingsdag. Niet omdat Amerika werd bevrijd uit de wurggreep van oneerlijke buitenlandse concurrentie, nee, tientallen landen wereldwijd werden bevrijd van hun (morele) verplichtingen aan Amerika. Ze kiezen gewoon weer voor het land dat hun het meeste voordeel oplevert en het minste risico.

Dat zal voor steeds meer landen eerder China zijn dan de Verenigde Staten onder Donald Trump.

https://www.knack.be/nieuws/wereld/waarom-soja-de-zwakke-plek-is-in-trumps-handelsoorlog/

Dit artikel verschreen ook op EWmagazine.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content