WikiLeaks-oprichter Julian Assange is vrij en op terugweg naar Australië
WikiLeaks-oprichter Julian Assange is maandagochtend vrijgelaten uit de Belmarsh-gevangenis in Londen. In de namiddag nam hij vanop de luchthaven van Stansted een vliegtuig naar zijn thuisland Australië, meldt het WikiLeaks-account op X. Het bericht gaat vergezeld van videobeelden waarop te zien is hoe Assange, volgens de organisatie omstreeks 17 uur, op een vliegtuig stapt.
Eerder in de nacht van maandag op dinsdag raakte, op basis van Amerikaanse gerechtelijke documenten, bekend dat de 52-jarige Assange een deal heeft gesloten met het Amerikaanse gerecht. In ruil voor zijn vrijlating pleit hij schuldig aan een schending van de Amerikaanse spionagewetgeving. In de deal wordt hij daarvoor veroordeeld tot 62 maanden cel, maar die celstraf moet hij niet meer uitzitten.
De klokkenluider zit al sinds april 2019 opgesloten in een Britse gevangenis – in totaal 1.901 dagen, merkt WikiLeaks op. Het High Court in Londen liet de klokkenluider op borg vrij. Voor zijn opsluiting in Belmarsh, verbleef hij zeven jaar op de Ecuadoraanse ambassade in Londen.
De Australiër moet woensdag om 9 uur (plaatselijke tijd) verschijnen voor een rechtbank op de Marianen, Amerikaans territorium in de Stille Oceaan. Daar zal de deal bekrachtigd worden, en verwacht wordt dat Assange na afloop doorvliegt naar Australië. ‘Dit is het resultaat van een wereldwijde campagne door activisten, voorvechters van de persvrijheid, politici en leiders van alle kanten van het politieke spectrum, tot aan de Verenigde Naties toe’, schrijft de organisatie over de vrijlating van Assange. ‘Julians vrijheid is onze vrijheid.’
Assange zal nu snel zijn vrouw Stella en hun twee kinderen, geboren in 2017 en 2019 zien. ‘Zij kennen hun vader enkel vanachter tralies’, merkt WikiLeaks op. In de Verenigde Staten werd Assange vervolgd voor de publicatie van vertrouwelijke overheidsdocumenten. Hij riskeert tot 175 jaar cel voor de publicatie van geheime documenten over de Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan. Volgens de VS bracht de Australiër met zijn publicaties – het grootste defensielek in de geschiedenis van het land – het leven van Amerikaanse informanten in gevaar.
Voor het nieuws over de vrijlating bekend raakte, liet de Australische regering al weten dat de zaak tegen Assange al te lang aansleept. ‘Bij een verdere opsluiting is niets te winnen’, aldus een regeringswoordvoerder.