Wiki, Swiss, Offshore, Lux: een overzicht van de belangrijkste ‘Leaks’
Wiki Leaks, Swiss Leaks, Offshore Leaks, Lux Leaks, … In het recente verleden waren er ook al heel wat lekken die al dan niet belastingontduiking aan de kaak stelden. Een overzicht.
1. Wiki Leaks
WikiLeaks is niet de naam van een (financieel) schandaal maar wel een website waar klokkenluiders in alle discretie documenten online kunnen plaatsen om bepaalde mistoestanden aan de kaak te stellen. Het eerste grote lek was in januari 2008 met de publicatie van documenten over de Zwitserse bank Julius Baer. Op 5 april 2010 publiceerde WikiLeaks een video-opname van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad in 2007 waarin 12 Iraakse burgers gedood werden. Ook een auto met hulpverleners werd beschoten. De video zou zijn opgeladen door Bradley Manning, die hiervoor werd veroordeeld. De WikiLeaks-oprichter en -woordvoerder Julian Assange verblijft sinds juni 2012 in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen.
2. Offshore Leaks
Offshore Leaks is de naam van een financieel schandaal dat in april 2013 details blootlegde van ruim 120.000 offshore bankrekeningen. Het rapport was afkomstig van het Internatinoaal Consortium van Onderzoeksjournalisten, waarbij 86 journalisten uit 46 landen samenwerkten. Uit de analyse van miljoenen documenten bleek dat fiscale paradijzen overal te wereld onderdak boden aan zo’n 25 biljoen euro.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
3. Lux Leaks
LuxLeaks was de opvolger van Offshore leaks. Het is het schandaal waarbij Luxemburg constructies goedkeurde waarmee bedrijven en rijke families belastingen konden ontwijken. Dat bracht het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten in november 2014 aan het licht nadat het beslag kon leggen op honderden vertrouwelijke belastingakkoorden. De gelekte informatie ging over belastingdeals die het advieskantoor PricewaterhouseCoopers in het Groothertogdom regelde voor zijn vermogende klanten tussen 2008 en 2010. In de data doken 37 belastingakkoorden op met 26 van de rijkste families en grootste bedrijven van ons land. De opgezette constructies waren in se niet illegaal, maar het ging wel om miljarden euro’s die België aan inkomsten misliep.
4. Swiss Leaks
Het lek legde bankgegevens bloot van zo’n 106.000 klanten van het Zwitserse filiaal van de Britse bank HSBC. Daaruit bleek een enorme internationale belastingontduiking van meer dan 180 miljard euro. De gegevens waren afkomstig van de vroegere IT-specialist bij de bank, Hervé Faliciani. Eind 2008 overhandigde de klokkenluider die bestanden al aan het Franse gerecht, maar het was opnieuw het Internationaal Consortium van onderzoeksjournalisten die het schandaal in februari 2015 wereldkundig maakte. Veel van het in Zwitserland geparkeerde geld bleek niet alleen zwart geld te zijn, maar ook geld uit zware misdaad.
5. Panama Papers
De Panama papers, opnieuw van Internationaal Consortium van onderzoeksjournalisten, zijn het grootste lek van geheime informatie en het grootste journalistiek onderzoek tot nog toe. De informatie bevat maar liefst 11,5 miljoen documenten die aantonen hoe politici, miljardairs en celebrities geld in belastingparadijzen parkeren. Het lek onthult hypergevoelige informatie over meer dan 214.488 offshores, verbonden aan personen in meer dan 200 landen. Grote namen in het dossier zijn onder andere stervoetballer Lionel Messi, acteur Jackie Chan, de entourage van Russisch president Vladimir Poetin, de premier van IJsland, de eerste familie van Azerbeidzjan, de koning van Saudi-Arabië en de presidenten van Argentinië en Oekraïne. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. (RDC)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier