Wie stemde voor Donald Trump? De Amerikaanse verkiezingen in cijfers
Meer dan 72 miljoen Amerikanen stemden vorige week op Donald Trump, 68 miljoen Amerikanen probeerden Kamala Harris in het Witte Huis te krijgen. Is de Trumpkiezer echt een laaggeschoolde boomer? Enkele bijzondere cijfers over de Amerikaanse kiezers.
Ja, Democratische kiezers zijn vrouwelijker dan Republikeinse, en ze wonen vaker aan de oost- of westkust dan in het gebied daartusse. Maar hoe verschillen die kiezers nog?
Op 6 november 2024 verkozen de Amerikanen Donald J. Trump tot president. Hij kreeg een meerderheid in het kiescollege achter zich. Hoewel de uitslag nog niet in alle staten volledig is, haalt de Republikeinse kandidaat wellicht in 32 van de 50 staten het meeste stemmen. In 2020 won de Democraat Joe Biden maar 25 staten en het District of Columbia.
Hoe verschillen Trump- en Harrisstemmers?
Zoals bij elke Amerikaanse verkiezing doen media, persagentschappen en universiteiten een poging om een beeld te krijgen van de mensen achter de verkiezingen. Achter de stemresultaten per county en staat gaan namelijk heel wat demografische verschillen schuil.
In samenwerking met het Amerikaanse persagentschap Associated Press en andere mediapartners ontwikkelden onderzoekers van de Universiteit van Chicago bijvoorbeeld VoteCast. Dat is een enquête die in de dagen voor en tijdens de verkiezingen werd afgenomen. In tegenstelling tot klassieke exitpolls worden zo ook mensen die per post stemmen meegenomen in de berekeningen.
De Democratische presidentskandidate Kamala Harris wist bijvoorbeeld 56 procent van de hoogopgeleiden te overtuigen, Trump maar 42 procent. Toch zijn het niet uitsluitend laagopgeleiden die Trump aan zijn overwinning hebben geholpen.
De kiezers van de Democraten wonen vaker in een stad dan die van Trump. Die haalt een groot deel van zijn stemmen op het platteland. Maar liefst 62 procent van de plattelandsbewoners stemde dit keer voor Trump – twee procentpunt meer dan in 2020.
Niet onbelangrijk daarbij: slechts 20 procent van het Amerikaanse kiespubliek woont in een stad, 45 procent van de Amerikanen woont in een buitenwijk.
De meest opvallende evolutie tussen de verkiezing van Joe Biden in 2020 en die van Trump in 2024 is ongetwijfeld hoe verschillende leeftijdscategorieën stemden. In 2020 behaalde Trump al een meerderheid bij de 45-64-jarigen en de 65-plussers. Jonge stemgerechtigden verkozen toen echter veel vaker voor Biden.
In 2024 is die voorsprong bijna volledig weggewerkt. Vooral in de leeftijdscategorie 18-29 is de terugval van de Democraten spectaculair. Harris kon in die leeftijdsgroep nog maar 52 procent overtuigen. Bij Biden was dat in 2020 nog 61 procent.
Trump overtuigde 55 procent van de witte kiezers, Harris 43 procent. Aangezien die kiezers driekwart van het Amerikaanse kiespubliek uitmaken, speelt dit verschil een belangrijke rol.
Dat is voor zwarte kiezers niet het geval. Trump kon dit keer 16 procent van de zwarte kiezers overtuigen, een verdubbeling tegenover 2020. Bij de Latino’s kon Harris 56 procent van de kiezers voor zich winnen. Bij Biden was dat in 2020 nog 63 procent.
Amerikaanse verkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier