‘Wie buigt eerst: Poetin of Obama?’
Nu een militaire interventie in het conflict in Syrië nakend lijkt, rijst de vraag: hoe zal Rusland reageren?
Een militaire actie van de Verenigde Staten en hun bondgenoten tegen Syrië lijkt onafwendbaar. Volgens Washington is er onweerlegbaar bewijs dat het regime van president Bashar al-Assad verantwoordelijk is voor een gifgasaanval nabij Damascus op 21 augustus. Daarbij vielen ruim 350 doden. De regering-Assad ontkent en noemt de beschuldigingen leugens.
Ook Rusland verwacht een aanval op Syrië, het nam bijvoorbeeld reeds maatregelen om de veiligheid van de Russische diplomatieke missies in Syrië te verzekeren. Maar Moskou, een bondgenoot van Damascus, is fel gekant tegen zo’n interventie.
Argumenten
Volgens de Russische regering is er helemaal geen sluitend bewijs dat Assads troepen achter de vermeende chemische aanval zitten. Integendeel, het lijkt Moskou zelfs aannemelijker dat de aanval het werk is van rebellen.
Rusland dringt er ook op aan dat de VN-inspecteurs die het gebruik van chemische wapens in Syrië onderzoeken, de tijd krijgen om hun werk te doen en hun bevindingen voor te leggen aan de VN-Veiligheidsraad.
‘Deskundigen van de VN zijn een onderzoek in Syrië gestart, terwijl verschillende NAVO-landen zeggen dat hun conclusies voor hen niet nodig zijn en hun paraatheid voor een militaire operatie uitdrukken,’ zo citeert het persbureau Interfax viceminister van Buitenlandse Zaken Vladimir Titov.
Rusland is bovendien van mening dat elke militaire actie zonder een mandaat van de VN-Veiligheidsraad een ‘grove schending van het internationaal recht’ zou zijn. Zo’n mandaat lijkt echter uitgesloten, aangezien Rusland als permanent lid van de raad vetorecht heeft.
Een militaire interventie kan volgens Moskou het hele Midden-Oosten destabiliseren en in de kaart van radicale moslims spelen. Dat wil het ten alle koste vermijden gezien de eigen problematiek met de deelrepublieken Tsjetsjenië en Dagestan. De vicepremier tweette eerder deze week: ‘Het Westen speelt met de islamitische wereld zoals een aap met een granaat’.
‘Wie buigt eerst: Poetin of Obama?’
De vraag is dus: komt het in de komende dagen toch tot een militaire actie, hoe zal Rusland dan reageren?
Een van de populairste tabloids in Rusland, Komsomolskaya Pravda, schrijft vandaag dat een westerse interventie in het conflict een patstelling tussen Oost en West kan veroorzaken vergelijkbaar met de Cubacrisis in 1962. Dat meldt de BBC.
‘Als optimisten in het Pentagon geloven dat Rusland niet verder zal gaan dan waarschuwingen en boze reacties, zoals het geval was bij Irak en Joegoslavië, dan hebben zij het goed mis,’ luidt het. ‘De tijden zijn veranderd. Er staat te veel op het spel en Moskou wil geen stap achteruit zetten. Wie zal eerst buigen: de Russische president Vladimir Poetin of de Amerikaanse president Barack Obama?’ vraagt de krant zich af.
Syrië
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier