Wereldwijd een op drie vrouwen misbruikt
Een VN-rapport stelt dat de geboekte vooruitgang in ontwikkeling van de afgelopen 20 jaar teniet zal worden gedaan als regeringen de blijvende ongelijkheid niet aanpakken. Vooral de rechten van de vrouw moeten worden beschermd.
Het ‘Beyond 2014 Global Report’ van de Verenigde Naties geeft aan dat groeiende ongelijkheid in de wereld, belangrijke vooruitgang ongedaan zal maken. Vooral de armste regio’s, meisjes en vrouwen moeten beter worden beschermd.
“We kunnen niet nog eens 20 jaar wachten om de ongelijkheid aan te pakken die ons collectief welzijn aantast”, zegt directeur van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) Babatunde Osotimehin in het rapport. “We moeten nu handelen. Vooruitgang mag niet beperkt worden tot de rijken, maar moet iedereen bereiken.”
Nergens gelijkheid
Een belangrijk punt is dat de rechten van de vrouw beter beschermd moeten worden. Er werd dan wel grote vooruitgang vastgesteld in het welzijn van vrouwen wereldwijd: sterfte bij de bevalling daalde met 47 procent en er is een daling in analfabetisme. Maar de vooruitgang is duidelijk ongelijk verdeeld.
In de armste gemeenschappen hebben vrouwen de afgelopen twintig jaar weinig verbetering gekend. Vrouwen die leven in structurele armoede hebben het bijzonder moeilijk. In arme landen zijn zwangerschap en bevalling de grootste doodsoorzaken bij vrouwen tussen vijftien en negentien jaar oud.
Een op de drie vrouwen wereldwijd zegt fysiek of seksueel misbruikt te zijn geweest. Ook zijn er regio’s waar vele mannen toegeven vrouwen of meisjes verkracht te hebben, zonder daarvoor vervolgd te worden. Bovendien zijn vrouwen in geen enkel land gelijk aan mannen op vlak van politieke of economische macht.
Prioriteiten
Een daling van 23 procent in de globale vruchtbaarheidscijfers toont een verbetering op vlak van onderwijs, levensverwachting en toegang tot anticonceptie aan. Maar het VN-rapport wijst erop dat er dagelijks nog 800 vrouwen het leven laten bij de bevalling en dat nog altijd 222 miljoen vrouwen geen toegang hebben tot anticonceptie of eender welke andere vorm van familieplanning.
De VN vraagt regeringen te handelen om ongelijkheid uit de wereld te helpen en op die manier de vooruitgang in ontwikkeling te behouden. In het rapport staat te lezen dat 70 procent van de overheden aangeven dat gelijkheid en rechten prioriteiten zijn voor ontwikkeling.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier